Meer voor- dan nadelen aan privatisering WAO

DEN HAAG - Het privatiseren van de nieuwe WAO voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten heeft meer uitgesproken voordelen dan nadelen. Bij een publieke uitvoering van de regeling zijn de voordelen minder duidelijk, al kleven daar ook geen evidente nadelen aan.

Dat blijkt uit een advies dat minister De Geus (CDA) van sociale zaken en werkgelegenheid gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het advies is opgesteld door de hoogleraar Hugo Keuzenkamp en Anne Willem Kist, voormalig directeur-generaal van de kartelwaakhond Nederlandse Mededingingsautoriteit. Zij kiezen niet, maar zetten zoals de voor- en nadelen op een rij -zoals De Geus had gevraagd.

Privatisering levert volgens de adviseurs een forse financiële prikkel op om gedeeltelijk arbeidsongeschikten zoveel mogelijk aan het werk te houden. Voor de particuliere verzekeringsmaatschappijen betekent privatisering een extra markt, waarin rond de 3 miljard euro per jaar omgaat. Ze zullen dan ook met elkaar gaan concurreren: de beste prestaties, tegen de gunstigste tarieven. Op korte termijn zullen zonder nadere maatregelen de WAO-premies weliswaar iets stijgen, maar op langere termijn vallen ze lager uit dan bij publieke uitvoering.

Volgens het advies is een belangrijk argument tegen privatisering de bestuurlijke continuïteit. De nog vrij jonge overheidsinstelling UWV, die nu de werknemersverzekeringen uitvoert, zit niet te wachten op weer nieuwe veranderingen. Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen, zoals het UWV voluit heet, en zijn voorgangers hebben al talloze reorganisaties doorgemaakt.

Het kabinet moet nog een keuze maken. Dat gebeurt naar verwachting pas na 7 november. Bij het bepalen van een standpunt over de uitvoering van de WAO wil het kabinet de uitkomsten betrekken van het onlangs gehouden najaarsoverleg met de werkgevers- en de werknemersorganisaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden