Meer vliegtuigen per startbaan mogelijk dan Schiphol beweert

AMSTERDAM - Op de banen van Schiphol kunnen per uur meer vliegtuigen starten dan de luchthaven beweert. Het versoepelen van milieunormen bij Zwanenburg, dat volgens Schiphol nodig is om een 'rekenfout' te herstellen, zal daardoor in de praktijk veel meer groei mogelijk maken.

In politiek Den Haag en bij omwonenden van Schiphol is beroering ontstaan over een fout bij het bepalen van de milieugrenzen voor de nieuwe luchtvaartwet. Die milieugrenzen zijn gebaseerd op 54 starts in piekuren op de nieuwe Polderbaan en 18 op de daaraan parallel lopende Zwanenburgbaan, 72 in totaal. Die verdeling is in de praktijk onmogelijk, aldus Schiphol. Op de Polderbaan zouden maximaal 36 starts passen. Om op de twee banen toch de bedoelde 72 toestellen te kunnen laten starten, moeten er dus geen 18 maar 36 vliegtuigen per uur via de Zwanenburgbaan vertrekken. Dat levert meer hinder op dan volgens de nieuwe wet is toegestaan en dus vraagt Schiphol nu om een aanpassing van die wet.

Maar 36 toestellen per uur per startbaan lijkt niet een maximum maar eerder een minimum te zijn. Tellingen door Trouw tonen dat er bij gunstige vlootsamenstellingen minstens 44 toestellen per uur verwerkt worden. Als grote en kleine vliegtuigen na elkaar starten, waardoor meer afstand moet worden gehouden, blijken nog 34 starts per uur mogelijk. Het verruimen van de milieugrenzen voor de Zwaneburgbaan vergroot daardoor in feite de capaciteit van de twee banen samen.

De luchtverkeersleiding op Schiphol wijst erop dat de capaciteit van twee parallelle banen niet het dubbele is van de capaciteit van één baan. En in gunstige omstandigheden vluchten verschuiven van de Zwanenburgbaan naar de Polderbaan -om zo de milieuruimte bij de Zwanenburgbaan voor ongunstigere tijden op te sparen- leidt tot het versneld bereiken van de milieugrens van de Polderbaan, aldus de verkeersleiding. De meetpunten voor die milieugrens liggen echter zover uiteen dat er bijna onbeperkt tussendoor kan worden gevlogen, aldus de commissie-Berkhout, die de nieuwe wet heeft onderzocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden