'Meer vierjarigen met achterstand naar school door bezuinigingen'

null Beeld ANP
Beeld ANP

De huidige bezuinigingen op kinderopvang en peuterspeelzalen gaan ertoe leiden dat scholen straks veel meer vierjarige leerlingen met een achterstand binnen krijgen. Daarvoor waarschuwen vandaag belangenorganisaties in Trouw.

Somajeh Ghaeminia

Veel gemeenten bezuinigen op peuterspeelzalen, er komen daardoor minder plekken en er ontstaan wachtlijsten. Tegelijk is ook de kinderopvang duurder geworden en haalt een groeiende groep ouders hun kinderen van de crèche. Sommigen melden hun kind vervolgens aan bij de veel goedkopere peuterspeelzaal, wat de druk op die instellingen extra doet toenemen. Brancheorganisatie MOgroep schat dat als alle bezuinigingen doorgaan, er in het ergste geval zo'n 60.000 peuters buiten de boot zullen vallen en zonder enige vooropleiding op hun vierde jaar naar school zullen gaan.

De belangenorganisaties voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en ouders dringen aan op één systeem voor voorschoolse educatie aan peuters, met steun van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Nu is het aanbod zeer versnipperd: de kinderdagverblijven worden bezocht door kinderen van werkende ouders, de peuterspeelzalen door kinderen die achterstanden dreigen op te lopen. Daarnaast zijn er nog de voorscholen voor peuters in achterstandswijken in grote steden.

Kinderen van wie de ouders niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag of kinderen uit gezinnen met een laag inkomen kunnen straks nergens terecht, vrezen de organisaties.

Voor kinderen die een groot risico lopen op achterstand, bijvoorbeeld omdat hun ouders nauwelijks een opleiding hebben, is er wel extra geld. Maar zelfs voor die achterstandskinderen is straks misschien niet altijd plek, voorspelt Marijke Vos, voorzitter van brancheorganisatie MOgroep.

"De overheid investeert 95 miljoen euro extra in voor- en vroegschoolse educatie voor deze groep. Tegelijkertijd zien we gemeenten die snoeihard bezuinigen op de peuterspeelzalen. Er is dus geld voor deze kinderen, maar er zijn geen locaties meer om ze op te vangen", aldus Vos.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden