Meer verbanden gevonden tussen meditatie en gezond brein

Beginpose voor een Kirtan Kirya-meditatie Beeld
Beginpose voor een Kirtan Kirya-meditatie

Jarenlang regelmatig mediteren is goed voor ons brein. De oefeningen stimuleren de ontwikkeling van de hersenschors, waardoor het sneller informatie kan verwerken. Op korte termijn kan mogelijk het depressie tegengaan. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Californië.

Eerder ontdekte de universiteit dat meditatie de verbindingen tussen hersencellen versterkt. Nu blijkt ook de schors te profiteren. De wetenschappers ontdekten correlatie tussen het aantal jaren dat iemand mediteert en de mate waarin de hersenschors zichzelf heeft versterkt. Het tijdschrift Frontiers in Neuroscience publiceerde onlangs hun bevindingen.

'Van mensen die mediteren is bekend dat ze meesters zijn in introspectie, zelfbewustzijn', vertelt neuroloog Eileen Luders op de website van de universiteit. 'Ook zijn ze goed in zelfbeheersing en hebben ze hun emoties goed in de hand.' De resultaten van haar onderzoek zouden aantonen dat er inderdaad een neurologisch verband bestaat.

Yoga en depressiviteit
Collega's van Luders publiceren deze week over het verminderende effect van yoga-oefeningen op depressiviteit. Ze lieten personen die Alzheimer-patiënten verzorgen acht weken lang dagelijks een zangmeditatie (Kirtan Kriya) doen. Alzheimer-verzorgers scoren doorgaans hoog op stress, eenzaamheid en angstproblemen. Een andere groep verzorgers luisterde dagelijks enige tijd naar ontspanningsmuziek.

De groep die de zangmeditatie had gedaan, scoorde significant lager op symptomen van depressiviteit. Hun geestelijke gezondheid was over het algemeen sterker toegenomen. Psychiater Helen Lavretsky, die betrokken was bij het onderzoek, noemt de resultaten 'opvallend', maar waarschuwt voor al te rappe conclusies.

Heilzame zangmeditatie
De bevindingen zouden het heilzame effect van Kirtan Kriya bewijzen, maar weinig zeggen over andere vormen van meditatie. De zangmeditatie draait onder meer om het bewegen van de vingers en om visualisatie. Die helpen bij stressvermindering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden