Meer valse bankbiljetten in omloop

(Novum) - Het afgelopen halfjaar is het aantal valse bankbiljetten in Nederland voor het eerst in drie jaar toegenomen. De afgelopen zes maanden zijn 16.484 valse biljetten onderschept, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag. Dat zijn er 6.077 meer dan in de tweede helft van vorig jaar.

Vorig jaar daalde het aantal onderschepte valse eurobiljetten nog. Zo meldde DNB eerder dat in heel 2006 in totaal 20.745 valse biljetten waren ontdekt, zeventien procent minder dan de ruim 25 duizend in 2005. In de rest van de wereld werden begin dit jaar evenveel valse eurobiljetten onderschept als vorig jaar, 265 duizend. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank.

Het aantal valse biljetten mag dan een stijging te zien geven, het zijn volgens DNB nog altijd zeer lage cijfers. In de eerste helft van dit jaar waren in totaal gemiddeld elf miljard eurobiljetten in omloop. Jaarlijks controleren de bank in Nederland ongeveer twee miljard biljetten op echtheid. Briefjes van vijftig worden het meest vervalst.

Biljetten kunnen op echtheid worden getest aan de hand van 37 verschillende beveiligingskenmerken. Zo kan een echt briefje worden herkend aan een watermerk en een donker veiligheidsdraad in het midden. Ook moet met de vinger het reliëf van de inkt voelbaar zijn, bijvoorbeeld de opdruk van de letters BCE, ECB of EZB bovenaan het biljet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden