Meer uitzonderingen voor inburgering

Antillianen, zestigplussers en genaturaliseerde Nederlanders met werk of diploma`s hoeven niet verplicht in te burgeren, vindt minister Verdonk.

De gewijzigde Inburgeringswet van minister Verdonk (integratie) kreeg gisteren de instemming van het kabinet. Deze is aangepast nadat de Raad van State en de adviescommissie ACVZ wisselende adviezen gaven ten aanzien van de juridische onderbouwing van het wetsvoorstel. Beide organen vrezen op verschillende gronden discriminatie en ongelijke behandeling van vreemdelingen maar ook van Nederlandse onderdanen.

Volgens het nieuwe voorstel geldt vanaf medio 2006 een inburgeringsplicht voor alle vreemdelingen van 16 tot 65 jaar die als oud- of nieuwkomer in Nederland verblijven. Er komt tevens een inburgeringsplicht voor groepen genaturaliseerde Nederlanders: uitkeringsgerechtigden, ouders/verzorgers en geestelijke bedienaren (onder andere imams).

Als vreemdelingen en groepen genaturaliseerde Nederlanders acht jaar van hun leerplichtige leeftijd in Nederland hebben doorgebracht of over bepaalde Nederlandse diploma`s of certificaten beschikken, hoeven ze niet verplicht in te burgeren. Dit geldt ook voor Antilliaanse en Arubaanse Nederlanders. Zij komen onder een aparte regeling aangezien zij rijksonderdanen zijn. Oudkomers die op het moment van inwerkingtreding van de wet zestig jaar zijn of ouder zijn ook uitgezonderd. Surinamers kunnen ook rekenen op een soepeler beleid.

Minister Verdonk verwacht door deze aanpassingen dat 200000 mensen minder verplicht examen moeten afleggen. Aanvankelijk ging ze uit van 700000 mensen. Ze denkt nu juridisch sterker te staan als mensen tot aan het Europees Hof procederen. ,,Het kan zijn dat dit voorstel in strijd is met het gelijkheidsbeginsel, maar je moet als kabinet keuzen durven maken. Met dit voorstel komen we tegemoet aan de bezwaren van de Raad van State. Het kan altijd zijn dat de rechter anders oordeelt. Dat zullen wij afwachten,'' lichtte ze gisteren toe.

Het inburgeringsexamen bestaat uit een centraal examen waarin taalvaardigheid en kennis van de samenleving worden getoetst.

Daarnaast komt er een praktijkexamen dat lokaal kan worden afgenomen. Daarin kan gekeken worden naar ervaringen rond arbeid, opvoeding, vrijwilligerswerk en samenleving. Het handhaven van de inburgeringsplicht komt in handen van de gemeenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden