'Meer uitstoot en langere files door ergerniswekkende rotondes'

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Het is veel vrachtwagen- en buschauffeurs een gruwel: het afremmen en optrekken voor één van de 4300 Nederlandse rotondes. Het kost brandstof, tijd en is slecht voor het milieu. Toch wil de overheid het aantal rotondes uitbreiden, tot zesduizend exemplaren.

Alwin Kuiken

Kosten: 1 miljard euro. Een slecht idee, stelt Nederlandse grootste verkeersadvies- bureau, Goudappel Coffeng.

Volgens het bureau veroorzaken rotondes door het stoppen en optrekken 20 procent meer uitstoot dan alternatieven. Ook veroorzaken ze soms files op snelwegen, zegt Henk Tromp van Goudappel Coffeng. "Doordat verkeer na de afrit voorrang moet verlenen, komen er lange wachtrijen, tot ver op de snelweg."

Voorrangsplein
Nieuwe typen rotondes waarbij afslaand verkeer een eigen strook heeft, bieden volgens hem vaak geen soelaas omdat ze te veel ruimte innemen. Lastig, want een groot deel van de geplande rotondes komt in stedelijk gebied.

Goudappel pleit daarom voor een nieuw concept waar een tiental steden al mee experimenteert: het voorrangsplein. De belangrijkste rijbaan heeft hier voorrang op de ondergeschikte, zodat bijna iedereen kan doorrijden. Maar anders dan bij een kruispunt hoeft het 'ondergeschikte' verkeer niet te wachten tot beide rijstroken vrij zijn om over te steken.

Dit verkeer kan één rijstrook passeren en dan op een 'middeneiland' wachten tot de volgende vrij is. Het concept is opgenomen is het standaardwerk voor wegontwerpers.

Tromp ontwikkelde het idee voor de gemeente Heerhugowaard nadat buschauffeurs hadden geklaagd. Ze wilden niet meer rijden als er 'nog één rotonde' werd aangelegd. De gemeente is intussen overstag. Ook steden als Hilversum en Arnhem zien de voordelen.

Fietsers
De Fietsersbond is kritisch: anders dan bij de klassieke rotonde heeft de fiets geen voorrang meer vanuit de zijstraten. Maar volgens Tromp is het idee achterhaald dat voorrang altijd in het belang van fietsers is. Fietsers zouden het némen, ook als het niet kan.

Hij wijst op een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (Swov) uit 2005. Hierin staat dat het zeventig gewonden per jaar zou schelen als auto's op alle rotondes voorrang hebben. Nu is dat vooral in Noord-Nederland zo.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden