Commentaar

Meer toezicht organiseren op thuiszorgkinderen is verstandig maar risicovol

Beeld ANP XTRA

De snelle groei van het thuisonderwijs is zorgelijk. In Nederland gaan 800 kinderen niet naar school – veertig procent meer dan drie jaar geleden.

Volgens hun ouders is er geen school in de buurt met een aansluitende levensovertuiging. Dit aantal blijft marginaal, maar de gevolgen kunnen heftig zijn. Tegen de Maastrichtse onderzoeker Marieke Hopman zeiden deze kinderen dat ze nogal eens de sociale mores in de samenleving niet begrijpen.

Men kan daarop zeggen dat de huidige samenleving juist gebaat is bij mensen die zich niet neerleggen bij deze mores. En dat de ouders in kwestie zeer gemotiveerd kunnen zijn om hun kinderen kennis bij te brengen, anders dan op de reguliere school waar de juf of meester de aandacht toch moet verdelen over een grote groep.

Men kan bovendien zeggen dat dit nu eenmaal hoort bij het grote goed van de vrijheid van onderwijs, die ouders immers de gelegenheid geeft om onderwijs te organiseren vanuit de eigen achtergrond, levensbeschouwelijk of pedagogisch.

Steekhoudend is dit allemaal niet. De grondwettelijke onderwijsvrijheid gaat historisch nauw samen met het stichten van scholen waarop de overheid pedagogisch toezicht kan houden. Ofwel: wie zijn levensovertuiging cruciaal vindt, kan zelf een school stichten. Vrijheid gaat hier samen met verantwoordelijkheid en toezicht.

Wat ouders doen op thuisscholen komt neer op het experimenteren met een – groeiende groep – kinderen. Het is onbekend of zij over een paar jaar genoeg kennis hebben om een vervolgopleiding te kunnen volgen en om te kunnen functioneren in een groep. Dit zijn nou juist twee voorwaarden die in de huidige samenleving belangrijker zijn dan ooit.

Risicovol

De keuze van het huidige kabinet om meer toezicht te organiseren op deze groep, is verstandig maar risicovol. De ouders die nu al werken met een leerplan en onderling toezicht zullen er mee instemmen. Een ander deel wil juist geen toezicht, en als de onderwijsinspecteur alsnog binnen weet te komen en een kritisch rapport opstelt, is er geen enkel machtsmiddel om deze amateurscholen alsnog tot verbetering te dwingen.

Beter zou het zijn als gemeenten het voorbeeld volgen van Amsterdam. Daar ging het gemeentebestuur zeven jaar terug in gesprek met alle ouders die hadden aangekondigd voor thuisonderwijs te kiezen toen hun islamitische school werd opgeheven. De grote meerderheid koos alsnog voor een bestaande school.

Als die vrijwillige aanpak geen soelaas biedt en steeds meer kinderen bij de samenleving worden weggehouden, moet het kabinet onderzoeken of een verbod op thuisonderwijs behalve wenselijk ook haalbaar is.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. 

Onderwijsredacteur Petra Vissers belichtte deze week verschillende kanten van thuisonderwijs. 

- Ze sprak met voorstanders, zoals de ouders van Sofia. 'Nee, wij zijn geen gekkies', zeggen zij. 'We willen onderwijs dat bij Sofia past.'

- Ze sprak ook met rechtsfilosoof Marieke Hopman, die onderzoek deed naar thuisonderwijs. Zij merkte dat kinderen die niet naar school gaan, zich vaak eenzaam voelen.

Lees hier meer commentaren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden