'Meer toezicht op ex-tbs'er nodig'

Van Aartsen pleit na moord Goudenregenstraat voor nauwere samenwerking

Ex-delinquenten moeten beter in de gaten worden gehouden, vindt burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag. Daarom gaat hij bij het Openbaar Ministerie en het kabinet pleiten voor nauwere samenwerking tussen instanties als Justitie, jeugdzorg en de reclassering. Dit heeft hij toegezegd aan de gemeenteraad na vragen van de VVD over de moord op de vijftienjarige Ximena Pieterse door de ex-jeugd-tbs'er Stanley A.

Fractievoorzitter Boudewijn Revis wil dat bij resocialisatie van voormalig gedetineerden de mogelijke maatschappelijke onrust en de veiligheid van dader en (potentiële) slachtoffers beter worden meegewogen. Dat is volgens hem met het huidige niveau van samenwerking niet mogelijk. "Op dit moment krijgt de burgemeester bij wijze van proef beperkt informatie over de terugkeer van ex-gedetineerden. Maar hij heeft in de proef niet genoeg mogelijkheden om echt maatregelen te treffen als er risico's zijn. Daarom wil ik dat Justitie, jeugdzorg en de reclassering nog nauwer met de lokale driehoek gaan samenwerken."

De VVD-fractieleider vindt het verstandig dat de burgemeester dit verzoek voor een intensivering van de informatievoorziening en samenwerking inderdaad dringend bij het OM en het kabinet wil neerleggen. "We kunnen nooit alle risico's wegnemen, maar we moeten er wel alles aan gedaan hebben om vreselijke misdrijven te voorkomen."

De moord in de Goudenregenstraat vormde de directe aanleiding voor de vragen van Revis. De verdachte, die inmiddels heeft bekend, was bij de burgemeester en politie niet bekend, zei Van Aartsen, omdat hij lang voor de huidige proef met informatie-uitwisseling is vrijgekomen.

De moord op Pieterse riep meteen discussie op, nadat bekend werd dat A., wiens voorlopige hechtenis met negentig dagen is verlengd, de mogelijke dader is. Critici zeggen dat tbs'ers hun leven lang moeten worden opgesloten. Anderen vinden dat zij goed moeten worden behandeld en daarna weer in de maatschappij dienen terug te keren.

De Haagse VVD heeft nu het debat aangezwengeld rondom de terugkeer van ex-delinquenten en de nog beperkte kennis die de burgemeester daarvan heeft. Al enkele jaren is het voor bestuurders de vraag of zij op de hoogte moeten zijn van de huisvesting van veroordeelde zedendelinquenten - in het bijzonder voor kindermisbruik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden