Meer te besteden, hypotheek duurder

Beeld ANP XTRA

Veel Nederlanders hebben dit jaar meer geld te besteden. Dat komt niet direct door hogere lonen maar vooral door de verlaging van de eerste schijf bij de inkomstenbelasting. Ambtenaren hebben daarnaast profijt van een flinke verlaging van de pensioenpremie. Zij houden daardoor netto per maand meer geld over.

Volgens het ministerie van sociale zaken gaat een alleenstaande met het minimumloon er bijna 3 procent op vooruit. Een AOW'er met aanvullend pensioen gaat er bijna een procent op achteruit (zie de tabel op deze pagina). Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is het koopkrachtbeeld gemiddeld één tot anderhalf procent beter dan op Prinsjesdag aangekondigd. Toen was er nog voor niemand een plusje en bedroeg de gemiddelde koopkrachtdaling een half procent. Minister Asscher van sociale zaken schreef half december aan de Tweede Kamer dat 'de eerste loonstrookjes een relatief gunstig beeld geven, maar dit betekent niet dat de gevolgen van de crisis niet voelbaar zullen zijn in 2014 en ook in latere jaren'.

De algemene heffingskorting is dit jaar inkomensafhankelijk. Voor de lagere inkomens wordt de maximale algemene heffingskorting verhoogd (van 2001 euro naar 2103 euro). Voor de hogere inkomens wordt deze korting 1366 euro maximaal. Verder is het de bedoeling dat arbeid, voor lagere inkomens, aantrekkelijker wordt. Daarom stijgt de maximale arbeidskorting voor lagere inkomens. Voor hogere inkomens daalt de arbeidskorting.

Voor de koopkracht voor de lagere inkomens is verder van belang dat de maximale zorgtoeslag dit jaar daalt. Dat komt doordat ook de premies die de verzekerden betalen voor hun zorgverzekering omlaag gaan.

De burger is dit jaar meer geld kwijt voor zijn hypotheek. De maximale aftrekbaarheid van de rente zakt in 28 stapjes van 52 procent naar 38 procent. Dit jaar gaat er voor het eerste 0,5 procentpunt af. Het maximale tarief waartegen kan worden afgetrokken wordt dus 51,5 procent. Een jaar geleden werd al ingevoerd dat nieuwe leningen alleen nog maar annuïteitenhypotheken mogen zijn waarop wordt afgelost.

Om de mogelijkheden voor starters te verbeteren is de vrijstelling voor schenkbelasting in oktober verhoogd van ruim 51.000 euro naar 100.000 euro. Het geld moet wel worden gebruikt voor het kopen van een huis of een verbouwing. Het bedrag kan ook worden besteed aan het aflossen van een restschuld. Nieuw is verder dat de vrijstelling niet meer alleen geldt voor ouders, maar ook andere familieleden of derden mogen geld geven zonder daar belasting over te betalen.

Wat verandert er verder op financieel gebied in 2014?

Wegenbelasting gaat nu gelden voor alle kleine autootjes
Wie in een milieuvriendelijke auto rijdt, is dit jaar nog steeds voordeliger uit dan iemand met een grote benzinezuiper. Maar met de grote belastingvoordelen is het gedaan. Dat geldt voor het betalen van belasting bij het aanschaffen van een auto, maar is vooral te merken aan de wegenbelasting.

Alle auto's met een CO2-uitstoot van meer dan 50 gram per kilometer betalen mee aan de wegenbelasting. Vorig jaar waren de kleine en hybride auto's (minder dan 65 gram per kilometer voor diesel en minder dan 110 gram voor benzine) nog vrijgesteld van wegenbelasting. Een kleine auto heeft nog steeds voordelen: de wegenbelasting wordt berekend aan de hand van gewicht. En voor een dieselauto geldt een toeslag. Maar het gevolg is per saldo toch dat een eigenaar van een kleine dieselauto dit jaar in één klap honderden euro's extra gaat betalen. Niet alleen vanwege de landelijke wegenbelasting, maar ook door de opslag die de provincies heffen.

Beeld Photo News

Een run op de schoonste auto's
De afgelopen maanden was er bij de autodealers een run op auto's met een heel lage uitstoot van kooldioxide. Het gaat dan om de wagens waarvan de batterij met een stekker thuis in het stopcontact elektrisch kan worden opgeladen, de Plug-In-auto's. Wie een nieuwe auto, met een vervuiling van minder dan 51 gram CO2 per kilometer, voor 1 januari liet registreren, betaalt de komende vijf jaar nog geen extra inkomstenbelasting vanwege het rijden van een auto van de zaak.

Tanken duurder
Ondanks de protesten van pomphouders stijgt de accijns op brandstof. Diesel wordt daardoor 3 cent duurder per liter en de prijs van een liter LPG stijgt met 7 cent. Deze verhogingen komen boven op de jaarlijkse indexering. Het kabinet hoopt met de extra belasting op brandstof ruim 200 miljoen euro binnen te halen. De accijnsverhoging op brandstof springt het meest in het oog omdat pomphouders vrezen dat automobilisten vaker in Duitsland of België hun tank vullen, maar ook de slijter en de supermarkt moeten de prijzen verhogen want ook het tarief voor alcohol en frisdrank gaat omhoog.

16 euro extra voor water
Per jaar 205 miljoen euro wil het kabinet ophalen met de verhoging van de belasting op water. Behalve de 'waterbelasting' wordt er ook 6 procent btw gerekend. Een tweepersoonshuishouden gebruikt per jaar gemiddeld 96 kubieke meter. De rekening daarvoor neemt toe van gemiddeld 160 euro naar 176 euro per jaar. Per kuub stijgt de 'waterbelasting' van 16,5 cent naar 33 cent.

Vanaf 1 juli gaan ook de bedrijven betalen. Tot nu toe werd geen belasting geheven bij de gebruikers van meer dan 300 kubieke meter per jaar. Het bedrijfsleven protesteerde heftig. Een levensmiddelenbedrijf dat veel water nodig heeft, zou 10 miljoen extra moeten betalen. Te gortig, verklaarden de ondernemers en de druk had effect: een bedrijf dat meer gebruikt, betaalt een lager percentage. De ondernemers krijgen bovendien zes maanden, tot juli, de tijd om zich op de nieuwe regels in te stellen.

Timmerman met lagere btw
Net als het afgelopen jaar blijft het tarief voor belasting op toegevoegde waarde (btw) voor een verbouwing of het opknappen van een huis 6 procent.
Het lage btw-tarief geldt eigenlijk alleen voor de eerste levensbehoeften zoals voeding, water en de krant, maar omdat de bouwsector vorig jaar in de problemen zat en dat dit jaar nog niet snel zal veranderen, kunnen de schilder en de timmerman opnieuw 6 procent btw rekenen in plaats van 21 procent.
De hoop is dat de sector extra opdrachten krijgt en dat de bedrijven in crisistijd blijven draaien.

Beeld thinkstock

Auto van de zaak geldt als inkomen
Wie een auto van de zaak heeft, moet een deel van de cataloguswaarde bij het inkomen optellen. De percentages daarvoor variëren dit jaar van 4 tot en met 25. Wie een volledig elektrische auto heeft, komt nog goed weg met een bijtelling van 4 procent van de cataloguswaarde boven op het inkomen. Bij een auto met een uitstoot van minder dan 50 gram kooldioxide per kilometer geldt een bijtelling van 7 procent. Daarboven loopt de bijtelling op naar 14, 20 of 25 procent. Er is dit jaar nog een verschil tussen benzine- en dieselauto's. Volgend jaar wordt de bijtelling voor deze twee soorten gelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden