Meer studenten voor omstreden Islamitische Universiteit

Een bijeenkomst in de Islamitische Universiteit Rotterdam. Archiefbeeld. Beeld anp
Een bijeenkomst in de Islamitische Universiteit Rotterdam. Archiefbeeld.Beeld anp

De opleidingen tot 'polderimam' trekken jaarlijks slechts een handjevol studenten, maar de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) noteert recordcijfers. De omstreden particuliere instelling verwelkomt dit collegejaar 90 nieuwe aspirant-geestelijken.

Dat brengt het totale studentenaantal op 208, meldt ze op haar website. De Islamitische Universiteit is onderdeel van Diyanet, het Turkse presidium voor godsdienstzaken, en vaart theologisch dezelfde koers als de regering van premier Erdogan. Een bezoek van Erdogan ging vorig jaar op het laatste moment niet door.

Of al de nieuwe studenten uit Nederland komen, is de vraag. De IUR was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. De instelling biedt overigens geen academisch onderwijs, maar beroepsopleidingen tot imam en islamitisch geestelijk verzorger. Vorig jaar werden die erkend als hbo-opleidingen. Enkele maanden later raakte de IUR opspraak vanwege uitspraken van rector Ahmed Akgündüz.

Op zijn blog had hij tegenstanders van Erdogan 'goddelozen' en 'vijanden van religie en vaderland' genoemd. Alevieten, leden van een islamitische minderheidsstroming, moesten volgens hem worden vermeden. De IUR weigerde afstand te nemen van Akgündüz.

Bussemaker wil rectors als die van de IUR aanpakken
Toen het OM in maart constateerde dat ze de instelling en de rector niet kon vervolgen, sprak minister Jet Bussemaker (Onderwijs) van een maas in de wet. Met minister Asscher (Sociale Zaken) wil ze zorgen dat particuliere beroepsopleidingen hun hbo-accreditatie kunnen kwijtraken als een leidinggevende in opspraak komt.

De Onderwijsinspectie is positief over de IUR. Ze noteerde dit jaar in een rapport dat de instelling 'de basiswaarden van de democratische rechtsstaat onderschrijft' en dat ze geen reden ziet om daaraan te twijfelen. Verder heeft de IUR haar beloofd 'dat de rector geen uitspraken meer zal doen die maatschappelijke commotie veroorzaken'. Ook voormalig premier Lubbers lijkt overtuigd dat de IUR van goede wil is. Hij sprak maandag in de IUR bij de opening van het nieuwe jaar.

De aanpak van de Islamitische Universiteit verschilt sterk van die van de Vrije Universiteit. De Amsterdamse imamopleiding is deel van het 'project polderimam', een poging tot het kweken van in Nederland geïntegreerde moslimgeestelijken. De VU-opleiding is niet gelieerd aan een islamitische stroming en is vrij van buitenlandse invloeden.

Imamopleidingen niet populair
Erg populair is de polderimam echter niet. De VU spreekt van 'jaarlijks een handjevol nieuwe studenten'. De enige hbo-opleiding, die van hogeschool Inholland, wordt na het afstuderen van de laatste studenten opgeheven. Trouw berichtte vorig jaar dat die sinds de oprichting in 2006 slechts 13 afstudeerders had opgeleverd. Van hen werd er slechts één daadwerkelijk imam.

De Universiteit Leiden nam vorig jaar een vergelijkbaar besluit. Ze werkte haar opleiding islamitische theologie om tot het meer beschouwende 'islamstudies'. Theologie trok jaarlijks ongeveer vijf studenten. Het plan voor een ambtsopleiding, waarbij de islamtheoloog leert om een moskeegemeenschap te leiden, verdween in de prullenbak.

Voormalig premier Ruud Lubbers, maandag bij de opening van het academisch jaar. Beeld Islamitische Universiteit Rotterdam
Voormalig premier Ruud Lubbers, maandag bij de opening van het academisch jaar.Beeld Islamitische Universiteit Rotterdam
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden