Meer snoep

De Domstad op stelten, want de jury van het Nederlands Film Festival in Utrecht kreeg het dinsdag voor elkaar om de veelgeprezen familiefilms van het afgelopen jaar te passeren in de nominatieronde voor de Gouden Kalveren. 'Kauwboy', de mooie debuutfilm van Boudewijn Koole, werd afgescheept met een nominatie voor beste muziek. Waarmee ik niet wil zeggen dat een muzieknominatie niet eerbiedwaardig is. Maar de film die door Nederland wordt afgevaardigd naar de Oscars, bevat heus meer dan een goede soundtrack.

We gaan nog even door. 'Nono, het Zigzag Kind' van Vincent Bal, dat vorige week het festival opende en in deze krant als zeer goed werd gewaardeerd, werd door de jury in zijn geheel overgeslagen. Eveneens onvermeld bleef de fantastische kinderfilm 'Brammetje Baas' van de debuterende Anna van der Heide. Van de ontroerende boekverfilming 'Achtste Groepers Huilen Niet' van Dennis Bots - over een meisje met leukemie - geen spoor.

Misschien hadden de dames en heren van de jury wat meer snoep moeten eten tijdens hun deliberaties. Afgaande op het aantal nominaties, zeven in totaal, vonden ze 'Plan C' de beste Nederlandse film van het jaar. Het komische misdaaddrama van de debuterende Max Porcelijn draait om een rechercheur die iets crimineels verzint om van zijn gokverslaving af te komen. De voor beste acteur genomineerde hoofdrolspeler Ruben van der Meer (die kale van De Lama's) speelde vorig jaar nog een rolletje in 'De President' van jurylid Erik de Bruyn. Ach, Nederland is klein.

Andere grote kanshebbers op Gouden Kalveren laten zich vooral voorstaan op hun degelijke production design en 'volwassen' onderwerpen als misdaad, oorlog, ontvoering en bankencrisis: 'De Heineken Ontvoering' van Maarten Treurniet (vijf nominaties), 'Het Meisje en de Dood' van Jos Stelling (vier nominaties), 'Süskind' van Rudolf van den Berg (vier nominaties) en 'The Domino Effect' van Paula van der Oest (drie nominaties).

Nee, meer vertrouwen wekt de documentairejury, met nominaties voor '900 Dagen' van Jessica Gorter (over het beleg van Leningrad), 'Zoete Rook van het Vaderland' van de Russisch-Nederlandse Masha Novikova, en 'De Regels van Matthijs' van Marc Schmidt, de documentaire over autisme die inmiddels ook publiekslieveling is.

Op welke speelfilms het publiek deze week stemt? Dat gaat massaal voor de gepasseerde familiefilms die nu de ranglijst van de publieksenquête aanvoeren: 'Achtste Groepers Huilen Niet', 'Kauwboy', 'Mees Kees', 'Tony 10' en 'Brammetje Baas'. Benieuwd naar de eerste filmconference van Theo Maassen, morgen op het Gala van de Nederlandse Film.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden