Meer slachtoffers verwacht door illegaal vuurwerk

(Novum) - Het aantal slachtoffers door illegaal vuurwerk neemt dit jaar toe. Dat verwacht de Stichting Consument en Veiligheid. Rond de vorige jaarwisseling hing ongeveer twintig procent van de 960 vuurwerkongevallen samen met illegaal vuurwerk. Volgens woordvoerder Cees Meijer kan rond deze oud en nieuw oplopen tot dertig procent.

Vorig jaar steeg het aantal op een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis behandelde vuurwerkslachtoffers volgens de stichting met 46 procent. Tien procent moest na behandeling worden opgenomen met ernstig letsel. Meijer is al blij als dit aantal gelijk blijft. "We halen zeker niet het niveau van twee jaar geleden, toen het slachtoffertal veertig procent lager lag." Bij de laatste jaarwisseling vielen drie doden door vuurwerk.

Opsporingsinstanties hebben tot nu toe ruim 66 duizend vuurwerk in beslag genomen. Dat was vorig jaar rond deze tijd ruim 118 duizend kilo. Volgens Meijer worden consumenten minder dan voorheen gecontroleerd, en mikken Openbaar Ministerie en politie meer op professionele handelaren en grote partijen illegaal vuurwerk. Volgens hem is de buit vooralsnog lager omdat het een 'overgangsjaar' is.

Mensen moeten zeker tien tot twintig meter afstand in acht nemen bij zwaar illegaal vuurwerk, zoals lawinepijlen en mortier-, vlinder-en nitraatbommen. Ook waarschuwt Meijer voor legale vuurpijlen die dit jaar langer zijn, maar niet meer kruit bevatten. Die zijn licht en windgevoelig. Vorig jaar vielen volgens hem door de harde wind veel slachtoffers door vuurpijlen.

De jaarlijkse vuurwerkcampagne van de Stichting Consument en Veiligheid zet publiek aan voorzichtig te zijn met het afsteken van vooral siervuurwerk. In de campagne wijst de stichting dit jaar op de pvc-buis die de vuurwerkbranche gratis meelevert in de meeste vuurpijlenpakketten voor vuurpijlen boven de twintig gram. "Die is echt nodig omdat consumentenvuurwerk groter is geworden", stelt Meijer. De campagne richt zich overigens niet meer alleen op jongeren, maar op vuurwerkafstekers tussen de 10 en 40 jaar.

Vorige week bleek dat dertig procent van het vuurwerk voor consumenten dit jaar is afgekeurd, vooral door strengere controles. In de laatste vier jaar was dit nooit meer dan een kwart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden