Meer slachtoffers mensenhandel

Den Haag, 10 augustus 2004: een door de gemeente gesloten illegaal verhuurde woning in de Transvaalbuurt. ( FOTO PETER HILZ) Beeld
Den Haag, 10 augustus 2004: een door de gemeente gesloten illegaal verhuurde woning in de Transvaalbuurt. ( FOTO PETER HILZ)

Mensenhandel in Nederland nam vorig jaar flink toe. Vooral het aantal geregistreerde slachtoffers uit Hongarije en China is fors gegroeid.

Het aantal geregistreerde Hongaarse slachtoffers van mensenhandel in Nederland is vorig jaar bijna verviervoudigd ten opzichte van 2007, van 12 naar 45. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het Coördinatiecentrum Mensenhandel (Comensha). Ook het aantal geregistreerde slachtoffers uit Nederland, China en Sierra Leone nam sterk toe.

Het gaat hier om het aantal geregistreerde slachtoffers. Of het werkelijke aantal slachtoffers hoger is, blijft onbekend.

De toename van het aantal Hongaren is opmerkelijk, omdat uit andere Zuidoost-Europese landen als Roemenië en Bulgarije juist minder slachtoffers kwamen. Dat kan duiden op een verschuiving in de netwerken van mensenhandelaars. Alle 45 slachtoffers zijn vrouwen, die vermoedelijk in de seksindustrie hebben gewerkt.

De toename van het aantal Chinezen – 66 vrouwen en 12 mannen – komt volgens Comensha vooral door het gerucht dat begin 2008 rondzong in hun gemeenschap over een Nederlands generaal pardon in de aanloop naar de Olympische Spelen. Veel Chinezen meldden zich aan bij asielzoekerscentra. Van hen bleken sommigen een verhaal te hebben dat duidde op gedwongen werk.

Dat justitie succes kan boeken bij de bestrijding van mensenhandel blijkt uit de daling van het aantal Nigeriaanse slachtoffers (van 102 in 2007 naar 62 in 2008). Het zogeheten Koolvisonderzoek ontmantelde in 2007 een netwerk van Nigeriaanse mensenhandelaren dat veelal minderjarige meisjes tot prostitutie dwong met behulp van voodoo en dreigementen. Het proces in die zaak begint volgende maand in Zwolle. De stijging van het aantal slachtoffers uit Sierra Leone laat zien dat, net als in Zuidoost-Europa, de handel uit Afrika zich mogelijk verplaatst.

Er zijn in 2008, voor zover nu bekend, in totaal 809 slachtoffers geregistreerd (716 in 2007). Het gaat om 46 mannen en 763 vrouwen.

Bij de vrouwen gaat het in zestig procent van de gevallen zeker om werk in de prostitutie of in massagesalons. Bij vijf procent gaat het om werk buiten de sekssector. De resterende gevallen waren nog niet aan het werk toen ze geregistreerd werden of deden onbekend werk. Maar onder hen zitten vermoedelijk ook veel (beoogde) prostituees.

Net zoals in 2007 is bijna veertig procent van de slachtoffers Nederlandse, onder wie veel meisjes en vrouwen die door loverboys in de prostitutie zijn gedwongen. Dat is dus meestal mensenhandel binnen de Nederlandse grenzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden