Meer slachtoffers gebruiken spreekrecht op zitting

(Novum) - Steeds meer slachtoffers leggen sinds de invoering van het spreekrecht in 2005, een verklaring af in een rechtszaak. In 2005 deden 2889 slachtoffers dit, in 2006 was dat aantal gestegen naar 3478: een stijging van ruim twintig procent. In de eerste zes maanden van vorig jaar legden 1644 slachtoffers een verklaring af. Dat liet Bureau Slachtofferhulp Nederland vrijdag weten, op de Europese Dag van het Slachtoffer.

In 95 procent van de gevallen gaat het om een schriftelijke verklaring. De vijf procent sprekers zijn meestal slachtoffers en nabestaanden van ernstige geweldsdelicten, en bijvoorbeeld zedenzaken. Slachtoffers zijn tevreden over het spreekrecht in rechtszaken, zegt een woordvoerder van Slachtofferhulp.

De hulpverlener ziet wel een verschil in behandeling van slachtoffers. "Niet alle rechtbanken behandelen de slachtoffers hetzelfde", zegt de woordvoerder. Rechtbanken versturen bijvoorbeeld de uitnodigingen op verschillende tijdstippen. "Ook worden slachtoffers en nabestaanden soms te vroeg uitgenodigd. Later wordt die uitnodiging dan ingetrokken. Dat moet verbeteren", zegt zij. Daarnaast gaan volgens haar rechters verschillend om met de verklaringen. Slachtofferhulp wil daar duidelijkere afspraken over maken.

Bureau Slachtofferhulp wil ook verbeteringen aanbrengen in de uitvoering van het spreekrecht. Zo moeten ouders van kinderen jonger dan 12 een verklaring af kunnen leggen. Ook naasten van fysiek en geestelijk gehandicapten moeten van het recht gebruik kunnen maken, vindt het bureau. De huidige wetgeving staat alleen toe dat slachtoffers zelf een verklaring afleggen. Verklaringen kunnen uitsluitend worden afgelegd in zaken waar minimaal acht jaar celstraf voor staat, en bij enkele speciaal genoemde delicten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden