Meer scholen gaan flexibele schoolvakanties uitproberen

'Het is vakantie!'Beeld archieffoto AD

De proef waarbij ouders van kinderen op het basisonderwijs zelf hun vakanties kunnen bepalen wordt uitgebreid. Sinds 2011 doen elf scholen mee aan deze proef, dat worden er nu twintig. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs aan de Tweede Kamer. Vandaag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over flexibele schooltijden en vakanties.

Met flexibele onderwijstijden kunnen ouders zelf kiezen wanneer ze met hun kinderen op vakantie gaan. Ook is het mogelijk om de kinderen maar vier dagen per week naar school te laten gaan.

Trouw-redacteur Marijke de Vries bezocht in de zomer van 2015 basisschool De School in Zandvoort. De School is alleen met kerst twee weken gesloten, de rest van het jaar kunnen de leerlingen er terecht. De Vries sprak met Wendy ter Laak, een moeder die enthousiast is over de proef. "Wij zijn beide plantenveredelaars. En in de zomer groeien planten nou eenmaal het hardst." Maar ook buiten de zomervakantie profiteert Ter Laak van flexibele schooltijden. "Op maandag, woensdag en vrijdag maken mijn man en ik lange dagen. Maar op dinsdag en donderdag kunnen we ervoor kiezen om eens weg te gaan met z'n viertjes."

Kwaliteit van de school
De flexibele vakanties vragen veel van de scholen. Leerlingen moeten intensiever individueel begeleid worden om te bepalen of ze vrij kunnen zijn. Ook werkt elke leerling op zijn of haar eigen tempo.

Op De School in Zandvoort zijn de geluiden vooral positief, van zowel ouders, leerkrachten als Onderwijsinspectie. Maar er zijn ook nadelen aan de proef. Zo scoren andere scholen die meededen aan de proef slecht op de kwaliteit van het onderwijs en de begeleiding van leerlingen. Ook zijn er twijfels over de werkdruk voor docenten.

Verlenging
De proef gaf volgens staatssecretaris Dekker tot nu toe nog 'onvoldoende aanknopingspunten om een weloverwogen besluit te nemen'. Vandaar dat de proef niet alleen wordt uitgebreid, maar ook kan rekenen op een verlenging tot 2018. Dan worden de scholen die meedoen opnieuw onderzocht door de Onderwijsinspectie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden