Meer samenwerking Hongarije om mensenhandel

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) Beeld anp
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie)Beeld anp

Nederland gaat intensiever samenwerken met Hongarije om mensenhandel tegen te gaan. Beide landen willen beter samenwerken op het gebied van opsporing en vervolging, meer kennis delen en hulpverleners en potentiële slachtoffers alerter maken op mensenhandel. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag bekendgemaakt op een Europese conferentie in Amsterdam over mensenhandel.

Eerder maakte Opstelten al soortgelijke afspraken met Roemenië en Bulgarije.

Slachtoffers en verdachten van mensenhandel in Nederland komen vaak uit Hongarije, zo blijkt uit cijfers van het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Alleen uit Bulgarije en uit ons eigen land komen meer slachtoffers en vermeende daders dan uit Hongarije. Slachtoffers van mensenhandel uit Hongarije worden veelal in de prostitutie gedwongen. Het zijn in de meeste gevallen vrouwen.

Vorige week maakte CoMensha bekend dat het aantal meldingen van mogelijke slachtoffers van mensen handel in 2012 met 40 procent is gestegen ten opzichte van 2011. Over heel 2012 kreeg CoMensha 1711 meldingen. Daarvan waren 1177 meldingen van vrouwen over uitbuiting in de prostitutie. De stijging wil niet zeggen dat mensenhandel toeneemt, maar komt waarschijnlijk doordat er meer aandacht voor het onderwerp is.

De bestrijding van mensenhandel heeft de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen. Zo vonden onder meer grote acties plaats in de prostitutiegebieden in Den Haag, Eindhoven en Alkmaar. Ook werden nepcallgirls ingezet in hotels. Daarmee wilden de autoriteiten duidelijk maken dat uitbuiting en illegale prostitutie ook hier plaatsvindt.

Herman Bolhaar, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, wees er woensdag op dat in 2012 300 mensenhandelzaken bij justitie binnenkwamen, volgens hem het hoogste aantal sinds 2008. In totaal 140 mensen werden vorig jaar veroordeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden