Meer salafisten geven kinderen thuis les

Rotterdamse wethouder wil kinderen terug naar school halen

In Rotterdam hebben sinds 2010 ouders van dertien kinderen een vrijstelling van de leerplicht gekregen op basis van hun salafistische geloofsovertuiging. In totaal zijn er in de Maasstad 33 kinderen van vijftien ouderparen die thuisonderwijs krijgen omdat ze een geloofsbezwaar tegen het reguliere onderwijs hebben; dit kan gaan om stromingen als holisme, charismatisch christelijk of baptistisch.

De recente stijging van het aantal kinderen, met name uit salafistische kring, was voor wethouder Hugo de Jonge (CDA) aanleiding om deze ouders een brief te sturen om hen in een gesprek ervan te overtuigen de kinderen na de zomer terug naar school te sturen.

Gisteren moest De Jonge door het stof voor een kritische gemeenteraad. De raad was niet ingelicht over de actie van de wethouder. Bovendien vinden enkele partijen dat hij zijn bevoegdheid te buiten gaat door het thuisonderwijs te ontmoedigen. Immers, de Leerplichtwet zegt dat kinderen een vrijstelling krijgen als hun ouders levensbeschouwelijke of religieuze bezwaren hebben.

"Wat is de aanleiding om nu in te grijpen?", vroeg raadslid El Ouali (Nida). Met enige moeite kwam De Jonge met cijfers over de stijging van het aantal vrijgestelde leerlingen op grond van salafisme. Het salafisme is een ultra-orthodoxe islamitische stroming waarin moslims moeten leven zoals in de tijd van de Profeet. "Voor 2010 werd dit geloofsbezwaar nooit aangevoerd. Deze kinderen hebben bovendien broertjes en zusjes, dus de stijging zal doorzetten." SP-raadslid De Kleijn wilde weten of De Jonge dan ook vreest dat deze kinderen jihadisme wordt bijgebracht, maar zo ver wilde de wethouder niet gaan. Niet alle stromingen van het salafisme zijn gewelddadig.

Volgens de wethouder zijn er voldoende verschillende typen scholen in de stad om te voldoen aan de wensen van de ouders. "Het is moeilijk controle te houden op het thuisonderwijs. De kwaliteit daarvan is voor deze kinderen niet gewaarborgd, en daar hebben zij wel recht op." Hij zal zijn beleid toelichten in een nieuwe brief aan de raad.

Volgens raadslid El Ouali moet het kabinet wetgeving maken als we in Nederland vinden dat een vrijstelling van de Leerplichtwet risico's met zich meebrengt.

Staatssecrectaris Dekker is bezig met een inventarisatie van de gronden waarop die ontheffing voor 429 kinderen in Nederland is aangevraagd, en zal met aangepaste wetgeving komen. De Jonge wil daarop niet wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden