Meer pleeggezinnen hard nodig

Open dag trekt 350 belangstellenden, de behoefte is drie keer zo groot

REPORTAGE | MARIJKE DE VRIES | TILBURG

Buiten hangen oranje ballonnen, binnen staan cake en pepernoten klaar. In de box ligt een baby van tien maanden te brabbelen. Jan en Evelien Zweekhorst uit Tilburg zitten zaterdagmiddag klaar voor de actie 'Ontdek de pleegouder in je buurt'.

De familie Zweekhorst vangt al acht jaar kinderen op die (tijdelijk) niet bij hun eigen ouders kunnen wonen. "Dit is de 24ste of 25ste die we opvangen", zegt Evelien Zweekhorst, wijzend op het vrolijk spelende ventje dat sinds augustus bij hen woont.

Honderd pleeggezinnen in heel Nederland gooiden dit weekend de deuren open. Pleegzorg Nederland hoopt zo duizend extra gezinnen over te halen pleegouder te worden. Volgens de meest recente cijfers staan in Nederland bijna driehonderd kinderen langer dan negen weken op de wachtlijst. Wanneer een kind uit huis wordt geplaatst, zoekt pleegzorg een gezin dat zo goed mogelijk bij de situatie van het kind past. "We hebben als pleegzorg daarom eigenlijk drie of vier gezinnen nodig om één kindje te kunnen plaatsen", zegt Betty van Brunschot, coördinator pleegzorg Kompaan en De Bocht (Midden-Brabant).

Jan en Evelien Zweekhorst kozen voor kortdurende opvang van kinderen tot twee jaar. Ondanks dat ze al vier zonen opvoeden - de jongste is dertien, de oudste 23 - is het met een pleegkind anders, zegt Jan. "Je gaat op een andere manier over de opvoeding nadenken. Opeens beslis je niet meer over je eigen kind, maar over dat van een ander. Dat maakt je nog voorzichtiger."

Natuurlijk vergt de zorg voor een baby veel aandacht, zegt Evelien. Iedere keer is het weer even wennen. "Maar het brengt ons gezin ook veel. Onze jongens hebben geleerd dat wat zij hebben, niet vanzelfsprekend is. Niet alle kinderen hebben een eigen Nintendo. Ook hebben ze gezien dat ouders veel van hun kind kunnen houden, ook al kunnen ze er niet goed voor zorgen."

Soms blijft een baby een paar dagen bij het Tilburgse gezin, andere keren een aantal maanden. De familie heeft een fotowand ingericht met alle kinderen die ze opving. Jan: "Je leert ermee omgaan. Evelien is altijd even uit haar doen en van de jongens is er altijd ééntje - wie verschilt - die het er extra moeilijk mee heeft. Je raakt gehecht aan zo'n mannetje."

Jan en Evelien Zweekhorst hebben een ruim nieuwbouwhuis. De babykamer wordt binnenkort voor de derde keer verbouwd en in de garage staat een kast vol op maat en kleur gesorteerde kleding, speelgoed en andere zaken. Maar je hoeft niet rijk te zijn om pleegouder te kunnen worden, benadrukt Betty van Brunschot. "Mensen denken te gauw dat ze het niet kunnen. Maar getrouwd, alleenstaand, homo of hetero, het kan allemaal." Ook een drukke baan hoeft geen probleem te zijn: pleegzorg zoekt ook gezinnen voor in het weekend of de vakantie. "Het gaat er om dat je een stabiele omgeving kunt bieden."

Intussen blijft het rustig aan de voordeur van huize Zweekhorst. "Ik had ook niet veel aanloop verwacht, hoor", zegt Evelien. Ze deelde uitnodigingen uit in de buurt, bij de fysiotherapeut en op de crèche. "Het gaat erom dat mensen erover praten. De hele buurt weet nu dat wij een pleeggezin zijn. Pleegouder worden is geen impulsieve keuze, maar misschien hebben de flyers ergens een zaadje geplant."

Duizend gezinnen extra
Nederland telt zo'n 14.500 pleeggezinnen, die jaarlijks ruim 20.000 kinderen voor korte of langere tijd opvangen. Pleegzorg Nederland zoekt duizend extra gezinnen, vooral voor kinderen boven de tien jaar en voor het samen opvangen van broertjes en zusjes. De actie 'Ontdek de pleegouder in je buurt' trok 350 belangstellenden. "Een goed resultaat", zegt Janette Reukers van Pleegzorg Nederland. Ze denkt dat velen de training tot pleegouder gaan volgen. Die duurt zes tot negen maanden en pleegouders worden vooraf gescreend. Voor welke kinderen en welk type opvang wordt gekozen, is een kweste van overleg.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden