Meer pijn met traditioneel medicijn

AMSTERDAM (ANP) - Een op de drie patiënten die zijn overgestapt op 'ouderwetse' pijnstillers heeft meer klachten dan voorheen. Dit blijkt donderdag uit een enquête van TNS NIPO onder ruim 500 patiënten die pijnstillers gebruiken.

Ontstekingsremmende pijnstillers en de zogeheten coxibs, die rond 2000 op markt kwamen, worden vaak voorgeschreven aan patiënten met chronische reumatische pijnklachten. Uit onderzoek bleek echter dat de tweede soort, die hun pijnstillende werk beter doen dan de traditionele medicijnen, de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Daardoor zijn veel patiënten teruggekeerd naar de NSAID's (non sterodial anti inflammatory drugs) als ibuprofen en diclofenac, die bij langdurig gebruik maagproblemen opleveren. Coxib-gebruikers menen vaker dan NSAID-gebruikers en mensen die paracetamol slikken dat hun pillen goed werken: 74 tegen 66 procent.

Veiliger

Als het gaat om bijwerkingen, dan vindt 33 procent van de huisartsen de nieuwe medicijnen veiliger dan de traditionele. Maar als gevolg van de recente onderzoeksresultaten, wordt het nieuwe middel relatief weinig voorgeschreven.

Zeven op de tien (72 procent) huisartsen zegt terughoudender te zijn met het voorschrijven van de nieuwe medicijnen dan met het voorschrijven van een NSAID.

Verrast

Dat is overeenkomstig het advies van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Emeritus-hoogleraar G. van Berge Henegouwen van de Universiteit Utrecht vindt dat vrij bot. Hij meent dat artsen de risico's op maagzweren dan wel hartproblemen goed moeten afwegen. ,,Ik ben verrast dat patiënten de coxibs als effectiever beschouwen, terwijl daar eigenlijk geen wetenschappelijk bewijs voor is.''

Vanwege de risico's voor het hart nam het farmaceutische bedrijf Merck in 2004 de pijnstiller Vioxx van de markt genomen; de Nederlandse dochter MSD gaf opdracht voor het NIPO-onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden