Meer park, minder natuur

Den Haag wil groen bij elkaar trekken, omwonenden vrezen kaalslag en commercie

Den Haag krijgt een enorm stadspark. Toch staan omwonenden en groenliefhebbers niet te juichen. Natuur verliest het uiteindelijk van commercie, vrezen zij.

In 2030 moet het 'Internationaal Park' zoals het voorlopig heet, klaar zijn. De gemeente trekt 6,5 miljoen uit om de Scheveningse Bosjes, de Waterpartij en het Westbroekpark via wandel- en fietspaden met elkaar te verbinden. "De natuur in de stad wordt nu niet optimaal benut", zegt wethouder Boudewijn Revis (VVD).

De parken liggen in de Internationale Zone, waar veel instellingen en ambassades huizen. Daar moet meer aandacht voor komen, vindt het stadsbestuur. Nu bezoeken vooral bewoners uit de buurt de parken. Met een flinke update van het groen en betere verbindingen met attracties als Madurodam wil Den Haag meer toeristen en expats naar het gebied lokken. Volgens Revis horen daar ook horeca, evenementen en speeltuintjes bij.

Den Haag streeft al langer naar meer bekendheid in het buitenland. Vorig jaar ontstond er commotie toen bestuurders Scheveningen in het buitenland voortaan 'The Hague Beach' wilden noemen. Inwoners van Scheveningen waren bang dat de 'authenticiteit en historie' van het gebied verloren zou gaan door er zo'n marketingterm aan te koppelen.

Om een soortgelijke reden vinden veel Hagenaars het Internationaal Park geen goede oplossing, bleek afgelopen zondag toen zo'n 1.600 mensen samenkwamen om te demonstreren. Hagenaren Marius Kolff en Ellis Postma haalden met een online petitie 7.000 handtekeningen op. Hun grootste bezwaar: er komt niet meer, maar juist mínder natuur.

Vooral de Scheveningse Bosjes moeten het ontgelden. De gemeente spreekt zichzelf tegen, zeggen zij. Kolff: "Twee derde gaat tegen de vlakte. Duizenden bomen worden gekapt en er wordt naar een biertuin en foodtrucks verwezen. Dit is zo ongeveer de enige plek in de stad waar nog 'echte' natuur is." Dat zegt ook Aletta de Ruiter van de AVN (Algemene Vereniging voor Natuurbescherming). Zij gelooft dat de gemeente wel goede bedoelingen heeft, maar niet de juiste kennis, vooral als het gaat om de Scheveningse Bosjes: "Het is een binnenduinbos, dat is hartstikke zeldzaam in de stad." Zij snapt daarom niet dat de gemeente kiest voor een dertien-in-een-dozijnpark met onder meer een betonnen pad.

Wethouder Revis benadrukt dat het om een concept gaat. "Er staat nog niets vast, dit is juist openbaar gemaakt zodat inwoners er hun mening over kunnen geven." Het verbaast hem niet dat de Hagenaars zo massaal reageren: "Ze zijn betrokken bij hun parken." Wel vindt hij dat er veel 'spookbeelden' gecreëerd worden. Zo klopt het volgens hem niet dat er vierduizend bomen worden gekapt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden