Meer overstappers nodig voor omslag

Grote banken schrikken niet van duizenden weggelopen klanten

Is er een golf aan overstappers gaande die het bankenlandschap in Nederland radicaal gaat veranderen? Je zou het bijna denken. Het initiatief van schrijver Rutger Bregman, die deze week uitriep tot nationale ik-stap-over-van-bankweek, vindt op sociale media massaal gehoor. #ikstapovervanbank was twee dagen lang trending topic op Twitter, bij Facebook gaven al 4000 mensen gehoor aan de oproep van Bregman.

De afgelopen weken lieten ASN en Triodos al weten dat zich veel nieuwe klanten melden. ASN sprak gisteren over enkele duizenden, Triodos geeft aan de afgelopen drie weken al 10.000 extra klanten te hebben ingeschreven. "Dat is dus bovenop onze gemiddelde groei", zegt Maarten Thijs van Triodos, die stelt dat zijn bank normaal gesproken ongeveer 2500 nieuwe klanten per maand verwelkomt.

Aanleiding voor de vele overstappers, zo stellen beide banken, is met name de verontwaardiging van mensen over de recente salarisverhogingen bij ABN Amro (inmiddels teruggedraaid) en ING. "Maar je merkt dat het effect daarvan nu langer aanhoudt", zegt Thijs.

Toch is het de vraag of de vele overstappers een echte verandering van de banken kunnen afdwingen. Daarvoor lijkt het volume nu simpelweg nog te klein. Er zijn naar schatting ruim 21 miljoen bankrekeningen in Nederland. ING zegt 8,1 miljoen Nederlandse klanten te hebben, Rabobank is tweede met 6,7 miljoen en ABN Amro heeft 5 miljoen particuliere klanten. Zowel ASN als Triodos zitten op ruim 600.000 klanten, en zijn dus veel kleiner.

De enkele duizenden, of misschien tienduizenden, klanten die nu overstappen vallen bij die aantallen in het niet. Er zullen dus nog flink wat meer mensen moeten overstappen om op het hoofdkantoor van een van de grote banken alarmbellen te laten afgaan.

Dan is er nog de vraag of er daadwerkelijk veel verandert als mensen massaal overstappen. In het Nederlandse bankenlandschap is niet heel veel te kiezen - alle grote banken lijken sterk op elkaar.

De kleinere banken groeien al een aantal jaren sterk, maar hebben moeite die groei vorm te geven. Triodos kampt met teveel geld waarvoor het nog geen bestemming heeft, zo stelde directeur Peter Blom onlangs nog in Trouw. ASN kreeg de afgelopen jaren kritiek dat het vooral veel geld stopt in hypotheken van moederbank SNS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden