null

Belastingdienst

Meer ouders krijgen rust in kinderopvangaffaire

Beeld

De Belastingdienst biedt mensen die een ‘problematische schuld’ hebben en zeggen dat ze onterecht als fraudeur zijn bestempeld, een ‘pauzeknop’ aan.

Zo krijgen meer ouders de mogelijkheid om tijdelijk de terugbetaling van hun kinderopvangtoeslag stop te zetten. 

Minister Wopke Hoekstra en de nieuwe staatssecretaris Alexandra van Huffelen (financiën) schrijven dit in een brief aan de Kamer. “Hiermee scheppen we duidelijkheid voor deze ouders en werken we aan het herstellen van het vertrouwen.”

Dit besluit vloeit voort uit de zogeheten kinderopvangaffaire. De Belastingdienst heeft honderden en vermoedelijk duizenden ouders ten onrechte aangemerkt als fraudeur. Zij moesten toeslagen terugbetalen, waardoor ze in financiële problemen zijn gekomen. Eind vorig jaar trad staatssecretaris Menno Snel af vanwege de kwestie.

In november werd het terugvorderen al stopgezet voor ouders die vermoedelijk slachtoffer zijn geworden van de aanpak van specifieke fraudeteams. Die regeling zal nu ook gelden voor andere ouders die zich melden omdat ze vermoeden in een vergelijkbare situatie te zitten. Twee weken geleden voerden premier Rutte en Hoekstra ‘openhartige gesprekken’ met ongeveer tweehonderd gedupeerde ouders. Daar hoorden ze ‘schrijnende verhalen’, aldus Hoekstra.

Lees ook: 

Toeslagenouders tegen Rutte: ‘Ik wil zwart op wit hebben dat we geen fraudeurs zijn’

Premier Rutte en minister Hoekstra luisterden naar een zaal vol ouders die zwaar getroffen zijn door de toeslagenaffaire.

Minister Hoekstra laat uitzoeken of op het ministerie bewijzen zijn verdwenen

Minister Hoekstra van financiën laat onderzoeken of er op het ministerie bewijsstukken van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire zijn verdwenen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden