Meer ouderen sterven door val

Beeld anp

Zeker 3884 Nederlanders zijn vorig jaar overleden door een noodlottige valpartij, bijna 400 (elf procent) meer dan in 2015. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt de toename voor een belangrijk deel door de vergrijzing.

Driekwart van de overledenen door een val was 80 jaar of ouder. Bij vrouwen was 84 procent van de overledenen door zo'n uitglijder ouder dan 80 jaar, bij mannen was dit 66 procent.

Volgens het CBS neemt het aantal dodelijke vallen het sterkst toe bij 90-plussers. In de afgelopen vijf jaar is dat aantal zelfs bijna verdubbeld tot 1308.

Het aantal dodelijke slachtoffers van een val groeit al twintig jaar. De laatste vijf jaar zelfs met 60 procent.

Het statistiekbureau becijferde ook dat er in 2016 bijna zes keer zoveel mensen door een valpartij overleden als in het verkeer. Het aantal mensen dat omkwam door een verkeersongeval kwam uit op 656. Nog eens 86 gingen dood door verdrinking en 186 mensen door vergiftiging. Daarbij worden moord of zelfdoding niet meegerekend.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB laat in een reactie aan het ANP weten geschrokken te zijn van sterftecijfers als gevolg van een val. "De uitkomsten zijn ronduit schrikbarend. Valongevallen zijn de sluipmoordenaars voor de alleroudsten onder ons", zegt een woordvoerder.

Volgens de organisatie wordt vallen door meerder factoren veroorzaakt. Dat kan zijn door een struikelpartij over een gekruld kleedje of een losliggend snoertje. Maar ook andere factoren spelen een rol, zoals medicijnen, een lage bloeddruk of verminderd gezichtsvermogen. De organisatie pleit voor een veelzijdige aanpak om vallen te voorkomen. 

Valangst

Uit onderzoek van stichting VeiligheidNL bleek vorige maand dat er elke vijf minuten een oudere op de Spoedeisende Hulp terechtkomt als gevolg van een val. Toch was de stichting hoopvol: het aantal valincidenten leek te stabiliseren, onder andere door meer aandacht voor preventie. 

Veel ouderen kampen met valangst, wat werkt als een vicieuze cirkel: zodra iemand valt, ontstaat er angst. "Daardoor beweeg je minder, neemt je spierkracht af dus val je sneller", legde fysiotherapeut Judith Blank vorige maand uit in deze krant. Samen met de gemeente Schagen en Woonzorggroep Samen biedt zij preventietraining aan ouderen die bang zijn om te vallen. Lees het verhaal over de valtrainingen hier: Een keer vallen vergroot de kans op een nieuwe val

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden