Meer ouderen blijven na hun 65ste aan het werk

De trend om na je 65ste door te blijven werken zet door volgens CBS. Beeld ANP
De trend om na je 65ste door te blijven werken zet door volgens CBS.Beeld ANP

Opnieuw zijn meer 65-plussers parttime weer aan het werk gegaan. In het eerste kwartaal van 2012 waren er 162.000 ouderen aan het werk, terwijl dat er in het eerste kwartaal van 2011 nog 129.000 waren.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 'De stijging zit vooral bij de zelfstandigen, zij lijken langer door te werken', zegt een woordvoerder bij het CBS.

Of de dreiging van lagere pensioenuitkeringen een rol spelen, noemt hij speculatie. 'Van die dreiging was in 2010 en 2011 ook al sprake en toen liep het aantal werkende ouderen niet noemenswaardig op. Bovendien zouden we dan vooral bij de mensen in loondienst een stijging moeten zien', aldus de woordvoerder. Bij de pensioenfondsen voor deze werknemers is de dreiging van lagere uitkeringen groter.

De opwaartse trend vindt hij duidelijk zichtbaar. 'Dat is al jaren gaande, en zowel in absolute aantallen als relatief. De netto arbeidsparticipatie loopt op.'

Dat er nu meer ouderen gaan werken, hoeft volgens de woordvoerder niet samen te gaan met slechtere economische tijden. 'Juist in de economische goede tijden voor 2009 zagen we een stijging van het aantal werkende 65-plussers. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat bedrijven deze mensen toen hard nodig hadden.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden