Meer oog voor spelling

Van onze onderwijsredactie AMSTERDAM - Dat Nederland dinsdag tijdens het Groot Dictee der Nederlandse Taal een blamerende nederlaag leed tegen België, komt misschien wel doordat Vlaamse scholen meer aandacht hebben voor spelling.

Het dictee werd gewonnen door een Vlaamse corrector. De Belgische deelnemers die uit de voorronden waren gekomen, maakten gemiddeld dertien fouten, hun Nederlandse concurrenten tien meer. Volgens sommigen komt dat doordat de Vlamingen strenger zijn geselecteerd.

Die verklaring wordt weersproken door de even verpletterende nederlaag die de bekende Nederlanders werd toegebracht door de bekende Vlamingen: respectievelijk gemiddeld 40 en 24 fouten. Beide groepen werden tamelijk willekeurig geselecteerd.

K. Vernooy van het Christelijk Pedagogisch Studiecentrum heeft de indruk dat Vlaamse leerkrachten meer aandacht besteden aan de taal dan hun Nederlandse collega's. “Ze zijn ambachtelijker,” zegt Vernooy, die regelmatig cursussen geeft in België. “Ze houden hun vakliteratuur bij, ze vinden taal belangrijk.”

Taal leeft in de totale Vlaamse samenleving veel sterker, meent Vernooy. “Kijk naar de taalstrijd. Wij hebben een minister die wil dat universiteiten college in het Engels geven. Of we zeggen dat op een basisschool met allochtone kinderen de Nederlandse taal niet dominant mag zijn.”

Onderwijsonderzoeker E. J. van Schooten van het SCO-Kohnstamminstituut heeft geen aanwijzingen, dat Belgische leerlingen beter spellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden