Meer oog voor belang kind in asielprocedure

Een deskundig onderzoek naar de ontwikkeling van een asielzoekerskind vergroot de kans op een verblijfsvergunning voor het gezin. De IND blijkt gevoelig voor kinderrechten.

 • Luisteren naar het asielkind
 • Dorien Pels en Bart Zuidervaart

  Dit concludeert orthopedagoge Margrite Kalverboer in een publicatie die vandaag verschijnt. Zij is jurist en docent orthopedagogie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2006 doet zij onderzoek naar de ontwikkeling van asielkinderen en hun rechten in asielprocedures.

  Voor afgewezen asielgezinnen stelde Kalverboer orthopedagogische rapportages op. Advocaten gebruikten de rapportages in nieuwe procedures en dat pakte goed uit. Acht gezinnen kregen alsnog een verblijfsvergunning. Slechts in één geval mocht het rapport niet baten.

  Kalverboer ontdekte dat de situatie van kinderen nauwelijks wordt ingebracht in asielprocedures. De ouders zijn hoofdaanvrager, kinderen hebben meestal geen eigen juridische status. Volgens haar schendt Nederland het VN-verdrag inzake de Rechten van het Kind wanneer bij gedwongen uitzettingen onvoldoende is onderzocht wat dit betekent voor het kind.

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden