'Meer onderzoek nodig naar veroudering van vrouwen'

Beeld Thinkstock

Vrouwen worden dan wel ouder dan mannen, hun leven op hoge leeftijd gaat vaak gepaard met ziekte en ongemak. Alleen als er structurele aandacht komt voor 'vrouwspecifieke veroudering' is ook voor vrouwen een onbezorgde oude dag weggelegd.

Dat stelt ZonMw, de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, in het rapport 'Vrouwen zijn anders'. Volgens ZonMw wordt in de zorg nog te weinig rekening gehouden met verschillen tussen mannen en vrouwen. "Seksespecificatie is erg belangrijk. Meer kennis hierover kan de gezondheid van vrouwen verbeteren, het ziekteverzuim terugdringen en maatschappelijke kosten reduceren", legt voorzitter Pauline Meurs van ZonMw uit.

Na de overgang hebben vrouwen gemiddeld genomen nog zo'n dertig jaar te gaan. Maar juist in die levensfase hebben ze meer kans op ouderdomsziektes als osteoporose, verzakking en incontinentie, depressiviteit en klachten op seksueel gebied, valt in het rapport te lezen. Waarschijnlijk heeft de sterke daling van de hoeveelheid oestrogeen na de overgang hiermee te maken. Maar, stelt Meurs, er is meer onderzoek nodig om deze verbanden beter te verklaren.

Lastig
Dat ook het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen toeneemt na de overgang is al wel bekend. Toch signaleren cardiologen in het rapport dat tien jaar na het opzetten van speciale spreekuren hart- en vaatziekten, vrouwen met hartklachten nog steeds vaak als 'lastig' worden ervaren. Waarom jonge vrouwen met een hartinfarct meer risico lopen daaraan te overlijden dan mannen, is nooit onderzocht. Evenmin is duidelijk waarom auto-immuunziekten zoals schildklier-en bijnierziekten en MS tot tien keer vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen.

ZonMw gaat de komende tijd de boer op met haar bevindingen. Dat betekent praten met patiënten- en vrouwenorganisaties, zorgverzekeraar, hulpverleners, onderzoekers, beleidsmakers en politici. Gezamenlijk moeten er onderzoeksprogramma's ontwikkeld worden met één uitgangspunt. Meurs: "Een betere gezondheid en kwaliteit van de ouder wordende vrouw."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden