Meer onderzoek naar instorten steiger Amercentrale

(Novum) - Het gerechtshof in Den Bosch wil nader onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk in de Amercentrale in Geertruidenberg. Dat werd dinsdag duidelijk tijdens het hoger beroep dat de ontwerper van de ingestorte steiger had aangespannen. Vijf mensen vonden bijna vier jaar geleden de dood toen een steiger tijdens werkzaamheden instortte.

Het hof vindt de precieze oorzaak van het instorten van de steiger onduidelijk. De twee partijen die het ongeval onderzochten, het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO en de Belgische bouwingenieur Willems, spraken elkaar volgens de rechter tegen en beschuldigden elkaar van ondeskundigheid. De rechter wil nu dat een derde partij een onafhankelijk onderzoek doet naar de oorzaak.

De 35-jarige Belgische ontwerper werd in 2006 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens dood door schuld. Die straf is nu opgeschort tot de volgende zitting. Wanneer het hoger beroep opnieuw voor het gerechtshof dient, staat nog niet vast. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden een taakstraf van 480 uur en een jaar voorwaardelijke celstraf geëist.

In de elektriciteitscentrale van Essent in Geertruidenberg kwamen in september 2003 vijf mensen om het leven. Tijdens werkzaamheden stortte een 75 meter hoge steiger in. Acht werklieden waren op dat moment een stoomketel aan het gritstralen. Toen de steiger instortte vielen zij in de ketel. Vijf van hen overleefden de val niet, de drie anderen raakten zwaargewond.

De betrokken bedrijven en de Belg zouden de stellage ondeugdelijk hebben ontworpen en gebouwd. De werkgever van de ontwerper, het Belgische bedrijf Albuko, werd in mei vorig jaar veroordeeld tot een boete van 450 duizend euro. Hertel en CM Energy Services, twee Nederlandse bedrijven die betrokken waren bij de bouw, kregen respectievelijk boetes van driehonderdduizend en honderdduizend euro opgelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden