Beeld Maartje Geels

Meer nog dan zijn spel, gaan we Frenkie’s interviews missen

Ajax was kampioen geworden en ook Frenkie de Jong meldde zich aan de rand van het veld van De Graafschap bij Fox, voor wat zijn feestinterviewtje moest worden. In zo’n beetje zijn eerste zin zei hij dat hij zich heel erg op zijn nieuwe club verheugde.

Hij mag straks bij Barcelona samenspelen met Messi. De vraag was geweest of hij Ajax zou gaan missen. Met een hoofdknik naar de feestende spelers op het veld wilde de interviewer hem voor de zekerheid nog een zetje naar het antwoord geven: die groep die het in alle mooie verhalen is geworden, zoiets ga je toch missen?

Ja, zei Frenkie, maar toch niet zo enthousiast als het tegenover hem zorgvuldig was geregisseerd. Natuurlijk had hij leuk met die jongens samengespeeld, maar zo lang niet, hè. Dit prachtige seizoen was voor hem, geen geboren Ajacied, pas zijn eerste volledige geweest. Ja, het was daarin ineens snel gegaan met hem, maar daarvóór was het naar zijn zin juist helemaal niet snel gegaan.

Talent

Hij, 22 jaar nu toch al, voor een talent niet meer de jongste, wilde ook dat toch even rustig gezegd en geanalyseerd hebben, aan de rand van het veld waar een kampioenschap werd gevierd. Hij verheugde zich vooral heel erg op Barcelona: hoor- en zichtbaar niet vervelend bedoeld voor Ajax, wel eerlijk. Die interviews van hem – ik denk dat we die hier meer gaan missen dan zijn spel.

Hoe goed hij is of kan worden, zullen we toch vooral in de komende jaren zien. Fox-analist Kenneth Perez bedankte Frenkie omstandig voor wat hij ons had laten zien. Vooral, zei Perez, voor zijn vermogen tot uitstellen. Dat is een stokpaardje van de oud-topvoetballer om zich te onderscheiden: zij zien dat, dat zo’n talent de bal nog net even langer kan vasthouden, dat hij dat durft vooral, om dan met een nog beter of ingenieuzer passje te komen.

Kleine competitie

Ach, dat zien wij ook wel. Maar laten we wel wezen: zo’n grote kunst is het in Nederland nu ook weer niet, en het gebeurde ook best weleens dat hij het passje te lang uitstelde zonder dat het in onze kleine competitie gevolgen kon hebben.

Nee, hoe goed hij kan uitstellen, dat hebben we hier natuurlijk nog niet kunnen zien. Zo bepalend heeft hij in Nederland nooit hoeven te zijn, met het karakter bovendien om anderen voorrang te geven, in het feestgedruis en toch ook al eerder op het veld.

Maar die interviews. Ja, de pas 19-jarige Matthijs de Ligt geeft ook sterke interviews, natuurlijk, maar die van Frenkie hebben vaak nog net een laagje meer: hoe hij boven de vraag kan staan, er soms zichtbaar van kan ophoren en dat dan subtiel kan laten merken of, blijvend beleefd toch, een andere richting in kan slaan.

Chronische staat van opwinding

Frenkie de Jong verlaat een voetballand in een onderhand chronische staat van opwinding. Ajax gaat het land jarenlang overheersen, is de nieuwste theorie, als Juventus in Italië en Bayern München in Duitsland. Ajax zou aanvaller Bergwijn van PSV willen overnemen, een gerucht nog slechts, en jan en alleman zei er al het zijne van, boos of verontwaardigd: daar begon het al, Ajax zou de eredivisie kapotmaken.

Ik kan het natuurlijk zelf wel zeggen, maar het is leuker om je in te beelden hoe Frenkie dat zou doen. Hoe hij, zwaaiend bij de grens, het voetbalvolk tot rust zou manen. Hoe hij zou vragen of het niet vreemd is om te denken dat een ploeg die met kleine voorsprong kampioen werd en vaak op achterstand stond, nu niet meer bij te houden zou zijn. Hoe hij zou zeggen dat PSV, als het al doorgaat, er echt wel weer een goede aanvaller voor terugkrijgt. Hoe hij zou zeggen: rustig mensen, ik kom ooit terug en geloof me, het zal hier dan zo zijn als nu.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. U leest alle columns in zijn dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden