Meer nodig dan een goede opleiding alleen

Ze zijn rond de 25 jaar en afgestudeerd maar vinden zichzelf niet klaar voor de maatschappij. Bij Your Lab leren ze onder meer hun intuïtie ontwikkelen.

Het leven is een keten van school, meer school, nog meer school, stage en werk. En dan? 25 jaar, uitgestudeerd en dan die baan waarvoor je het allemaal hebt gedaan. In je leven zijn de opleidingen keurig op elkaar gestapeld; een jaartje zittenblijven wellicht, een keer van studie veranderen misschien, maar nooit de tijd om stil te staan bij wie je bent en wat je echt wilt. Het patroon van je leven lag altijd vast. Jongeren weten in hun jeugd precies waar ze aan toe zijn. Je wilt er graag aan voldoen, anders ben je een loser: hoe zal je het ooit redden in deze maatschappij?

Maar het zijn juist die patronen die jongeren in de problemen brengen, zegt André Platteel (43). Platteel is de initiatiefnemer van Your Lab, een project waarin hij 16- tot 28- jarigen laat kennismaken met de vaardigheden die ze zich tijdens hun studie niet eigen maken, maar die wel essentieel zijn om in deze tijd slagvaardig te zijn. Groepen van zo'n 15 jongeren, van drop-outs uit achterstandswijken tot hockeyende academici, trekken in Your Lab twee maanden drie dagen per week met elkaar op. Kunstenaars, ondernemers, voedingsdeskundigen, yogaleraren en sportmensen laten hen zien: zo kan het leven óók zijn. Heb je de mogelijkheden van inleving, gezamenlijk iets maken of je intuïtie al eens verkend?

Platteel: "De wereld is zo complex geworden dat je hem puur verstandelijk niet meer kunt bevatten. We moeten onze intuïtie daarom sterker ontwikkelen. Alleen dan kunnen we de snelle beslissingen nemen die in de moderne samenleving van ons verwacht worden."

Platteel krijgt steeds meer bijval voor zijn visie. In 2007 kreeg hij een jaar lang subsidie voor het project van de stad Rotterdam, toen Europees jongerenhoofdstad. In juni start Your Lab in Amsterdam, maar dan gefinancierd door het VSB Fonds en het Skan Fonds. Voormalig topbankier en duurzaamheidsvoorvechter Herman Wijffels, AkzoNobel-bestuurslid Tex Gunning, Muriël Arts van het Wereld Natuur Fonds en Gonnie Been, verandermanager bij Microsoft hebben zich ook bij Your Lab aangesloten.

Been: "We voelen allemaal dat er iets onder spanning staat in de wereld. Ecologisch, economisch en sociaal is er van alles gaande. Maar wat precies? Jongeren hebben nu al de behoefte op zoek te gaan naar zichzelf, terwijl dat voor oudere generaties vaak pas rond hun veertigste komt."

Dat overkwam Platteel zelf ook. Hij was een succesvolle marketingondernemer, totdat hij op 33-jarige leeftijd een burn-out kreeg. "Ik had paniekaanvallen. Een burn-out klinkt misschien modern, maar het was helemaal niet leuk. Uiteindelijk realiseerde ik me dat ik er niet meer tegen kon om als marketing- en communicatiedeskundige mensen producten aan te smeren waar ze helemaal niet op zaten te wachten."

Microsoft liet onderzoeken hoe jongeren tegen het werkende leven aankijken, vertelt Gonnie Been. "Dat was heel negatief. Hun levenshouding is anders dan die van oudere generaties." Volgens Platteel wordt die levenshouding vaak uitgelegd als hedonistisch, materialistisch en narcistisch. "Maar dat klopt helemaal niet. Ik zie bij hen juist een grote gevoeligheid. Ze zijn open en nieuwsgierig naar anderen, willen graag samenwerken en zijn goed in staat tot verbinding."

Stacii, Sharon en Herman waren drie Rotterdamse jongeren die in 2007 vastliepen in hun studies, en niet het gevoel hadden dat hun kwaliteiten tot bloei waren gekomen. De deelname aan Your Lab leidde tot nieuwe keuzes. Stacii gaf zijn studies rechten en grafimediatechnologie eraan om fotograaf te worden. Sharon stopte met rechten (hbo) en begon een onderneminkje met Herman. Herman was afgestudeerd in management, economie en recht en werd ondernemer. Nu hun bedrijfje onlangs gestopt is, wil Herman leraar worden. Hij zit op de Pabo.

"Het gaat er dus niet om dat iedereen een groot maatschappelijk leider wordt bij Your Lab", zegt Platteel. "Het vakmanschap van een tuinder of een glazenwasser kan ook een roeping zijn. Maar je moet die wel kunnen vinden bij jezelf. Nieuwe mensen kunnen je die inzichten geven."

De verbinding met anderen is het sleutelwoord voor het leven van de toekomst, vinden ze bij Your Lab. Bij bedrijven als Microsoft en AkzoNobel leeft die gedachte ook. Been: "Wat dat betreft kunnen wij als Microsoft veel van deze jongeren leren. De wereld gaat steeds sneller, we moeten het steeds meer op gevoel doen. Hoe verbinden we ons met onze klanten, hoe weten we wat ze willen? We moeten ons ook als organisatie veranderen, ruimte maken voor diversiteit, en niet wachten tot jongeren weer in de door ons gebaande paden gaan lopen. Wij laten een paar deelnemers van Your Lab daarom meelopen bij Microsoft."

Het zou niet gek zijn als alle jongeren een paar maanden aan Your Lab zouden kunnen meedoen, vinden Stacii, Herman en Sharon. Het liefst zouden de drie deelnemen aan het project dat in juni in Amsterdam begint en waarvoor Rian zich al ingeschreven heeft. "Ik ben na drie studies en verschillende banen op zoek naar nieuwe verbindingen in mijn leven. Hoop dat het hier lukt!"

Herman Hammer (27)
"In de VPRO-gids zag mijn moeder een interview met André. Zo kwam ik bij Your Lab, begin juli. Ik heb drie studies achter de rug, maar ik weet nog steeds niet zo goed wat ik wil. Nu studeer ik in Amsterdam maatschappelijk werk en dienstverlening, en ik werkte er tot voor kort bij als ambulant hulpverlener. Ik zoek al langer verbinding met nieuwe, andere mensen. Daarom werd ik lid van Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, maar daar gaat het vooral over politiek. Omdat Your Lab voor jongeren met verschillende achtergronden bedoeld is, hoop ik er inspiratie op te doen. Ik zou graag mijn persoonlijke talenten ontdekken, en de keuzes te maken waardoor niet alleen ik, maar iedereen groeit."

Sharon Laforêt (24)
"Wat ik vooral leerde, was dat mijn vooroordelen over anderen niet klopten. Jongeren die ik op straat nooit zou aanspreken, ontmoette ik bij Your Lab. Ik raakte door mijn contact met hen geïnspireerd, durfde me kwetsbaar naar hen op te stellen en groeide. Ik heb mijn studie rechten in 2009 onderbroken. Ik durfde na Your Lab voor mezelf te beginnen, samen met Herman. Ik was alle twijfel kwijt, durfde overal op af te gaan. Maar toch ben ik nu, drie jaar later, weer bezig om mijn oude studie af te maken. Ik voel me verantwoordelijk omdat mijn ouders de studie betaald hebben. Maar omdat het niet is wat ik echt wil, ben ik onrustig. Ik zou graag weer even proeven dat alles mogelijk is!"

Stacii Samidin (24)
"Ze noemden mij de jongen die altijd lacht, maar zo veel viel er op een gegeven moment niet meer te lachen. Ik schreef in mijn hoofd een roman over mezelf; geboren in Oosterflank, in Rotterdam. Vwo gaan doen, Nederlands recht en grafimediatechnologie gaan studeren. Ik zat in het jongerenpanel van de gemeente. Maar ik was mezelf kwijt en kreeg de roman niet af. Als ik maar op school zat, dat was het belangrijkste. Het was eigenlijk hersenloos. In Your Lab leerde ik mezelf openstellen. Ik leerde om anderen niet direct te veroordelen, om te vergeven en om verantwoordelijkheid te nemen. Door Your Lab heb ik de stap durven zetten om naar de Kunstacademie te gaan en mijn andere studies op te geven. Fotografie is voor mij de beste manier om mijn gevoelens te uiten."

Rian van de Werf (26)
"Ik woonde nog bij mijn ouders in Bergschenhoek, en was net afgestudeerd in management, economie en recht. Ik vond het eigenlijk helemaal niet leuk. Ik zag het spotje over Your Lab voorbij komen. Ik raakte geïnteresseerd omdat ik wilde uitzoeken waar mijn kracht lag. Het was een hele mooie tijd! Er kwamen interessante mensen bij Your Lab langs. Ik leerde om te doen wat ik echt wil, waar ik energie van krijg. Samen met mensen die je anders nooit zou ontmoeten. Dat is een bijzondere ervaring. Ik heb na drie jaar met een aantal van hen nog steeds contact. We hebben een band gekregen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden