Meer Nederlands microkrediet gaat naar Afrikaans platteland

Terrafina gaat zijn werkgebied in Afrika uitbreiden. De combinatie van technische en financiële ondersteuning slaat aan op het Afrikaanse platteland.

Terrafina is een gezamenlijk programma van ontwikkelingsorganisatie ICCO, Oikocredit en de Rabobank Foundation. De drie organisaties bundelden hun krachten en expertise om plaatselijke instellingen te begeleiden, die kredieten verstrekken voor kleinschalige bedrijvigheid op het platteland. Dat zijn bijvoorbeeld spaar- en kredietbanken of landbouwcoöperaties.

Nu, een jaar na de start, heeft Terrafina banden met twintig van dergelijke instellingen in vijf Afrikaanse landen. Anje Wind, van de Rabobank Foundation, spreekt van een perfecte samenwerking. „We zijn al jaren actief in Afrika met microkredieten. Maar we waren niet altijd in staat om de organisaties te bezoeken waarmee we contact hebben. Met Terrafina hebben we nu een team dat die organisaties kan begeleiden, met bancaire kennis en ontwikkelingskennis. Dat kwam als geroepen.”

Lokale organisaties die nog in de kinderschoenen staan en een donatie nodig hebben, komen bij Rabobank Foundation en ICCO terecht. Oikocredit komt in beeld als een organisatie stevig genoeg is om krediet te vragen.

De partners in Terrafina richten zich bewust op het platteland. Microfinanciering blijft te veel in de steden hangen, zegt Wind, in de winkeltjes die door prinses Máxima werden bezocht tijdens het VN-jaar voor het microkrediet.

Het platteland heeft nauwelijks toegang tot microkredieten. Terwijl de vraag er groot is, zegt Wind: „We bereiken nog geen 10 procent van de mensen in Afrika die belangstelling hebben voor een microkrediet.”

Terrafina is nu actief in Mali, Burkina Faso, Rwanda, Ethiopië en het oostelijk deel van Congo. In de loop van het komend jaar komen daar Burundi en Senegal bij.

Het programma wil uiteindelijk elf landen bereiken, zegt Cor Wattel van Terrafina. „Het zijn niet de gemakkelijkste landen. Veel ervan kennen we alleen als conflictgebied.”

De activiteiten zijn in het eerste jaar al harder gegroeid dan Wattel had gedacht. Inmiddels zijn de doelstellingen bijgesteld: de organisatie verwacht in 2010 banden te hebben met meer dan tachtig Afrikaanse kredietinstellingen.

Microkredieten zijn een decennium gelden in de steigers gezet door ontwikkelingsorganisaties. Die gaan nu meer en meer samenwerken met banken en andere private partijen, zegt Wattel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden