Meer munitie en wapens bij Defensie ondeugdelijk

Nederlandse commando's op patrouille voor de VN-missie Minusma in Mali. (archieffoto) De Nederlandse militairen hebben hun werk zaterdag weer hervat. Beeld ANP
Nederlandse commando's op patrouille voor de VN-missie Minusma in Mali. (archieffoto) De Nederlandse militairen hebben hun werk zaterdag weer hervat.Beeld ANP

Behalve mortiermunitie hebben mogelijk ook antitankwapens en rookgranaten van de Nederlandse militairen in Mali te lijden gehad onder te hoge temperaturen. Dat is geconstateerd tijdens inspecties.

Redactie

De militairen zullen deze mogelijk onveilige voorraden niet meer gebruiken. Ze worden vervangen door nieuwe, gekeurde munitie. Bij het antitankwapen gaat het om de zogeheten LAW, een van de schouder afgevuurde raket.

Ook is per 13 oktober een schietverbod uitgevaardigd voor de 81 mm-mortieren die bij de missies in Mali en Litouwen in gebruik zijn. Hier is er volgens Defensie geen probleem met de munitie maar met het wapen zelf, dat bestaat uit een buis waar de militairen de granaat in laten vallen. De prestaties van het wapen bleken volgens Defensie af te wijken van de standaard.

De ongeveer 290 Nederlandse militairen in Mali zijn sinds zaterdag weer aan de slag voor VN-missie Minusma. De missies waren begin deze maand stilgelegd voor extra veiligheidscontroles na een vernietigend rapport over het dodelijke mortierongeluk met een ondeugdelijke 60 mm-granaat dat vorig jaar in Mali gebeurde. Minister Jeanine Hennis van defensie stapte op naar aanleiding van het rapport.

In Mali is behalve naar munitie ook gekeken naar de medische evacuatie per helikopter. De vliegtijd van het afgelegen Kidal naar Gao bleek iets langer dan de toegestane twee uur, maar het grootste gevaar is dat voor de inzet van een VN-helikopter toestemming nodig is van het hoofdkwartier in Bamako. Dat kan tot meer tijdverlies leiden. Nederland heeft gevraagd de directe inzet te garanderen. Die toezegging is er nog niet.

Ook bij enkele andere missies zijn enige tekortkomingen geconstateerd. Het gaat dan om kleinere problemen bij de opslag en registratie van munitie.

Lees ook:

'Granaten mortierongeval Mali waren onveilig'
De 'kennis van toen' is een versleten formule (opinie)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden