Meer misdaad onder Duitse asielzoekers, met name door Noord-Afrikanen

Migranten lopen bij Beieren de grens tussen Oostenrijk en Duitsland over. Beeld afp
Migranten lopen bij Beieren de grens tussen Oostenrijk en Duitsland over.Beeld afp

Een nieuwe Duitse studie legt een verband tussen asielzoekers en misdaad in het land. Vooral Noord-Afrikanen overheersen de cijfers.

Asielzoekers die geen enkele kans maken op een verblijfsvergunning, vervallen relatief snel in misdadig ­gedrag. Duitse criminologen staven deze al langer bestaande indruk nu met harde cijfers.

De deskundigen keken naar de ­criminaliteit in de noordelijke deelstaat Nedersaksen. In dit gebied had de Duitse politie eerder al vastgesteld dat het aantal geweldsdaden tussen 2014 en 2016 met 10,4 procent is ­toegenomen. De onderzoekers wijten deze stijging grotendeels – voor 92,1 procent – aan de toestroom van vluchtelingen.

Niet alle herkomstlanden bleken even sterk vertegenwoordigd in de ­criminaliteitscijfers. Mensen uit landen die door oorlog en strijd worden verscheurd, zoals Syrië, Irak en Afghanistan, kwamen weinig voor, terwijl Marokkanen, Algerijnen en Tunesiërs de statistieken overheersten. Zo vormden Noord-Afrikanen in 2016 slechts 0,9 procent van de vluchtelingen in Nedersaksen, maar wel 17,1 procent van de verdachten.

Die scheve verhouding heeft diverse oorzaken, verklaart hoofdonderzoeker Christian Pfeiffer, die de studie verrichtte in opdracht van de deelstaat. Hij wijst onder meer op de ‘machocultuur’ in Noord-Afrikaanse landen, waar het normaal zou zijn om een belediging te beantwoorden met geweld. Minstens zo belangrijk is dat Noord-Afrikanen vrijwel geen kans maken op asiel. Die uitzichtloosheid zou wangedrag in de hand werken.

Terugkeer

Echte oorlogsvluchtelingen verkeren in een totaal andere situatie. Zij krijgen van meet af aan te horen dat ze hoogstwaarschijnlijk mogen blijven. Bovendien kunnen zij een ­beroep doen op allerlei ondersteuning. “Dan doen ze natuurlijk hun best om niets verkeerd te doen”, aldus Pfeiffer op het ZDF-journaal.

De onderzoeker pleit er niet voor om vluchtelingen uit Noord-Afrika vaker in Duitsland te laten blijven. “We kunnen nu eenmaal niet het land zijn dat met veel moeite alle ­belaste mensen opneemt”, stelt hij. Wel vindt hij dat Duitsland moet ­investeren in een goed terugkeer­programma, dat uitgezette asiel­zoekers een perspectief biedt in hun thuisland. Wat de criminoloog betreft verdient deze kwestie hoge prioriteit in de coalitiebesprekingen tussen de CDU/CSU van bondskan­selier Angela Merkel en de SPD.

Veel geweld valt volgens de onderzoeker overigens eenvoudig te verklaren, doordat asielzoekers met een andere achtergrond en religie samen zijn gehuisvest in beperkte ruimte. Conflicten zijn dan snel geboren. Dat geldt des te meer omdat de meeste vluchtelingen jonge mannen zijn, een groep die ook onder autochtonen oververtegenwoordigd is in de misdaadcijfers.

Gebrek

In het verlengde daarvan vermeldt de studie nog een andere opvallende geweldsoorzaak: ‘het gebrek aan vrouwen’. Mannen op een kluitje geven zich volgens de deskundigen snel over aan ‘mannelijkheidsnormen die geweld legitimeren’. Met echtgenotes of zussen in de buurt zou dat minder gebeuren, zegt Pfeiffer op de website van het tijdschrift Focus. “Vrouwen werken civiliserend”, vat de deskundige samen. Daarom vindt hij snelle gezinshereniging voor toegelaten asielzoekers ‘geen dom idee’.

De studie verschijnt op een gevoelig moment. Deze week zijn tien­tallen aangiftes ingediend tegen een parlementslid en de fractievoorzitter van de rechts-populistische Alternative für Deutschland. De twee politici hadden zich in denigrerende en ­mogelijk opruiende termen uitgelaten over ‘barbaarse, islamitische, groepsverkrachtende mannenbendes’, met een verwijzing naar de geëscaleerde Keulse Oudejaaravond van 2015. De criminologen laten zien dat je het probleem zonder die kwalificaties ook prima kunt benoemen.

Lees ook: Door de bovengrens van 200.000 asielzoekers is Merkel in een spagaat beland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden