Meer misbruik door hulpverleners

Van een onzer verslaggevers DEN HAAG - Een toenemend aantal alternatieve hulpverleners maakt zich schuldig aan seksueel misbruik. Dat zegt de Geneeskundige inspectie voor de geestelijke volksgezondheid (GIGV) in haar jaarverslag. Verder trekt zij aan de bel over de behuizing van psychiatrische patiënten en over de toenemende aantallen psychiatrische zwervers.

De GIGV wijst onder meer naar de alternatieve hulpverleners, op wie de inspectie geen greep heeft. De GIGV heeft het vooral over hulpverleners die 'lichaamswerk' aanbieden aan incestslachtoffers. Dat ontaardt in een seksuele relatie of in het therapeutisch bedoelde naspelen van incestscenes om het geheugen van de cliënt zo op te frissen. Ook worden mensen in ontklede toestand gemasseerd, waarbij seksuele afhankelijkheid of seksueel misbruik door de hulpverlener kan ontstaan.

De GIGV constateert dat het aanpakken van zulke 'hulpverleners' lastig is. Mensen met klachten kan de inspectie alleen doorverwijzen naar de politie. Over het gedrag van reguliere hulpverleners die hun boekje te buiten gaan, kan de GIGV een klacht indienen bij een medisch tuchtcollege. Bij alternatieve hulpverleners is er alleen de weg van het strafrecht. De GIGV vermoedt dat zij slechts een topje van de ijsberg te zien krijgt. Zij pleit voor een onderzoek naar de omvang en naar het aantal malen dat mensen in een psychose terechtkomen door zo'n 'behandeling'.

De inspectie beschrijft een geval waarbij de hulpverlener levensecht incestscenes naaspeelde, die tussen de patiënt en diens vader plaatsgevonden moesten hebben. Verontruste naasten van de patiënt zagen deze psychisch en financieel te gronde gaan. De 'hulpverlener' liet zich fors betalen voor zijn diensten. Omdat de patiënt zelf zeer onder de indruk was van de 'hulp' en instemde met de 'behandeling' stond de inspectie machteloos.

Regionale inspecteurs van de GIGV constateren dat de huisvesting in een aantal psychiatrische ziekenhuizen hopeloos verouderd is, dat die ruimten allang gesloten hadden moeten zijn. Er zijn algemene psychiatrische ziekenhuizen (APZ'en) met slaapzalen voor vijf of meer personen, slaapzalen met alleen kleine zolderraampjes en zonder voldoende sanitaire voorzieningen. Ook zijn de dagverblijven soms ver onder de maat. Er is door de inspecteurs een huiskamer aangetroffen die bestemd is voor zestig personen en die bovendien als therapieruimte wordt gebruikt. Bejaarde psychiatrische patiënten bivakkeren overdag in een tochtige kille ruimte.

Psychiatrische patiënten in een aantal psychiatrische ziekenhuizen hebben al jarenlang geen enkele privacy. Zelfs een kastje om hun eigendommen in te stoppen ontbreekt. Hun spullen moeten in plastic zakken onder hun bed liggen. Mensen kunnen soms jarenlang niet even alleen zijn. Er zijn zelfs separeervertrekken met een glazen deur. Ook dan is er dus geen privacy.

De GIGV legt in het jaarverslag speciaal de nadruk op enkele in het oog springende misstanden. Zoals het toenemende aantal zwervers met een psychiatrische aandoening. De sociale vangnetten zijn blijkbaar niet voldoende om deze groep een minimaal levenspeil te bieden.

De beschermende woonvormen die de laatste jaren zijn ontstaan, zijn onvoldoende om ieder die dat nodig heeft onderdak te bieden. Werk is er meest al helemaal niet. Doordat subsidies vervallen komen inloophuizen in gevaar. Voor psychiatrische patiënten die aan het zwerven slaan, is er dikwijls geen medische zorg, waardoor mensen met ernstige geestelijke aandoeningen uit hun evenwicht raken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden