Meer misbruik bij Legioen van Christus

Uit het door de paus geïnitieerde onderzoek naar de ultraconservatieve Legionairs blijkt dat behalve de leider nog zeven priesters jongeren seksueel hebben misbruikt.

VAN DE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Niet alleen leider Marcial Maciel, ook zeven priesters van de ultraconservatieve Legionairs van Christus hebben jongeren seksueel misbruikt. Dat blijkt uit onderzoek door kardinaal De Paolis, door paus Benedictus aangesteld om de misstanden binnen het Legioen van Christus vanaf de oprichting in 1941 te onderzoeken.

De zaken zijn voor onderzoek voorgelegd aan de Congregatie voor de Geloofsleer. Alle gevallen op één na betreffen misbruik dat tientallen jaren geleden heeft plaatsgevonden. Volgens het Legioen, is een zaak van recentere datum.

Dat de katholieke organisatie, die zich als vroom en voorbeeldig voordeed, corrupt was, was al langer bekend. Opgericht in Mexico begin jaren veertig, groeide het Legioen uit tot een ongekend rijke en invloedrijke katholieke machtsfactor. De vrome priesterorganisatie, met ijzeren discipline, blijkt misschien een dekmantel geweest te zijn voor de pedofiele activiteiten van stichter Marcial Maciel Degollado.

Paus Johannes Paulus II was zeer gecharmeerd van de Legionairs. Hij moet op de hoogte geweest zijn van het dubbelleven dat Maciel leidde, met vrouwen, minnaressen, kinderen, en misbruik onder seminaristen. Dat de Poolse paus nooit actie ondernam, had te maken met de ruime schenkingen van Maciel aan de Poolse vakbond Solidarnosc, in de jaren tachtig. Paus Johannes Paulus II gebruikte het vermogen van de Legionairs om het communisme ten val te brengen. Hoe groot het zwijggeld is geweest, is niet bekend. Het vermogen van de Legionairs was in 2008 25 miljard euro.

Paus Benedictus XVI heeft vrij snel na zijn aantreden, leider Maciel voor het leven geschorst. Maciel stierf in 2008. De paus gaf eind vorig jaar opdracht aan kardinaal De Paolis, de misstanden binnen het Legioen te onderzoeken.

In februari stapte Malen Oriol op, een vooraanstaand leider van de toegewijde vrouwen binnen Regnum Christi. Regnum Christi is de lekenbeweging van de omstreden congregatie Legionairs van Christus. De lekenbeweging bestaat uit 900 vrouwen, vaak uit gegoede Mexicaanse en Spaanse families. Het kapitaal van de Legionairs komt deels uit deze bron, in de vorm van legaten en andere schenkingen. Malen Oriol diende haar ontslag in bij kardinaal De Paolis.

In maart had De Paolis een aantal ontmoetingen in Rome met vertegenwoordigers van het Legioen. Daarbij is een begin gemaakt van het opstellen van interne regels en richtlijnen om de misstanden aan te pakken en te voorkomen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden