Meer mensen willen doorwerken tot 65e

(Novum) - Steeds meer werknemers willen langer doorwerken. Ruim een derde wil tot de pensioengerechtigde leeftijd van 65 aan de slag blijven. In 2005 was dat nog een of de vijf werknemers. Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De peiling onder ruim 22 duizend werknemers werd eind vorig jaar gehouden. Uit het onderzoek blijkt dat de animo om langer door te werken het grootst is onder jongeren tot 20 jaar. Van hen wil 44 procent doorwerken tot 65 jaar. Onder de mensen rond de 30 en de 'jonge vijftigers' ligt dit percentage op zo'n dertig procent. Ongeveer een kwart van de werknemers weet niet of ze langer willen doorwerken.

De bereidheid om langer door te werken verschilt sterk per sector. In de landbouw en visserij wil veertig procent tot zijn 65e het land blijven bewerken dan wel het visnet uitgooien. Ook in de sectoren cultuur, onderwijs en dienstverlening willen verhoudingsgewijs veel mensen doorwerken tot hun 65e. Bouwvakkers willen het liefst vroeg stoppen met werken: van hen geeft een kwart aan langer te willen doorwerken.

De resultaten laten zien dat het kabinetsbeleid succesvol is, schrijft minister Donner in een begeleidende brief. Met het oog op de vergrijzing en de krappe arbeidsmarkt is het volgens hem van belang dat meer oudere werknemers blijven doorwerken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden