Meer meldingen van discriminatie tegen moslims

groei | Islamitische vluch-telingen én aanslagen elders in de wereld zijn mogelijke oorzaken van meer discriminatie hier.

MARIJE VAN BEEK en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Bij de politie zijn het afgelopen jaar drie keer zoveel meldingen van discriminatie tegen moslims binnengekomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey Jonker Instituut in opdracht van de Anne Frank-stichting. In 2015 telden de onderzoekers 466 incidenten. Dat waren er in 2014 nog 142, en in 2013 waren het er 35.

Het gaat van pesterijen en scheldpartijen tot bedreiging en geweld, gericht tegen moslims vanwege hun geloof. De ene keer gericht op de groep: 'Alle moslims moeten dood'. De andere keer gericht op een individu. Zo beschrijven de onderzoekers hoe een vrouw voor het stoplicht stond toen een man op haar autoraam tikte. Ze draaide het naar beneden. Hij trok aan haar hoofddoek, stompte haar tegen het hoofd en riep 'kankermoslim'. De vrouw liep een hersenschudding op.

De onderzoekers wijten de incidenten aan 'antimoslim-sentimenten', een weerslag van de komst van 'grote aantallen islamitische vluchtelingen naar Nederland' en van terreuraanslagen die extremistische moslims plegen. Kort na de aanslagen in Parijs nam het aantal geweldsincidenten toe. Moslims worden rond die tijd regelmatig uitgescholden voor 'terrorist', is te lezen in het rapport, of aangesproken op de aanslagen. "Kijk wat jullie in Parijs hebben gedaan."

Moslims doen soms ook ten onrechte melding. Bij in elk geval 24 van de meldingen is geen sprake van moslimdiscriminatie, bleek uit een steekproef. Het ging dan om kritische opmerkingen over de islam, in plaats van (groeps)belediging van moslims. Die meldingen zijn toch meegeteld, zegt een woordvoerder van Verwey Jonker, omdat er ook meldingen onder de radar blijven: "Dat heft elkaar op."

De toename is het sterkst in de regio Den Haag. Daar waren tachtig incidenten. Voor die piek vonden de onderzoekers geen verklaring.

undefined

Keurt Meldpunt homo- discriminatie goed?

Gisteren ontstond ophef over een reactie van het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND) op uitingen over homo's op het Marokkaanse forum Blabla.nl. Die waren niet strafbaar omdat ze in de 'context van geloofsovertuiging' werden gedaan, schreef het MiND aan de persoon die de uitingen meldde. 'Sommige moslims menen uit de Koran te begrijpen dat homo's gedood moeten worden.' Het meldpunt liet weten geen aangifte te doen. The Poston-line zette de brief online, de Kamerleden Van Klaveren en Bontes stelden vragen. Later op de dag sprak het MiND van een 'onjuiste beoordeling' van de uitingen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden