Meer meldingen miltvuur, meestal vals alarm

WASHINGTON - Het aantal meldingen over mogelijk miltvuur in pakjes en brieven is in alle delen van de wereld toegenomen.

Maar tot nu toe is de miltvuurbacterie alleen aangetroffen in de Verenigde Staten. In alle andere gevallen was het vals alarm. In de VS is miltvuur gevonden in Reno (Nevada), Boca Raton (Florida), New York en Washington. Zeker dertien mensen zijn met de miltvuurbacterie in aanraking gekomen. Een persoon is overleden, drie vertonen ziekteverschijnselen en bij de overigen zijn sporen aangetroffen. Niemand verkeert in levensgevaar. Een verdachte brief die maandag in Washington binnenkwam bij het kantoor van de leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, Tom Daschle, bleek inderdaad miltvuur te bevatten. In New York is een baby van zeven maanden geïnfecteerd geraakt met de bacterie. Het jongetje was op 28 september in het gebouw van de tv-zender ABC in New York, waar een brief met miltvuur binnenkwam. De zuigeling van een medewerker van ABC kreeg miltvuur aan de huid, de minst gevaarlijke vorm. Het kind heeft antibiotica gekregen en reageert daar goed op.

Meer dan tachtig Amerikaanse abortusklinieken hebben post gekregen met een wit poeder. Alle brieven kwamen in een tijdsbestek van 24 uur binnen. Op sommige enveloppen stond de 'Amerikaanse geheime dienst' als afzender. Het is niet waarschijnlijk dat de brieven het werk zijn van aanhangers van Bin Laden. De abortusklinieken hebben veel tegenstand in de VS zelf. Mogelijk betrof het een actie om de klinieken de stuipen op het lijf te jagen.

Minister van justitie Ashcroft waarschuwde dat iedereen die valse dreigementen verstuurt zwaar gestraft zal worden, met alle mogelijkheden die de Amerikaanse wet daartoe biedt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden