Meer meisjes kiezen voor techniekstudies

In hbo schiet aantal studentes plotseling met 20 procent omhoog

Techniekstudies worden steeds populairder onder vrouwen. Uit cijfers van Platform Bèta Techniek blijkt dat het afgelopen jaar 20 procent meer meisjes zich aanmeldden voor hbo-techniekopleidingen dan in 2012. Wetenschappelijke techniekstudies gaven 15 procent meer vrouwelijke inschrijvingen te zien.

Het platform baseert zich op de recente inschrijfcijfers uit het hoger onderwijs van de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo). Het platform ziet een sterke trendbreuk: de aflopen jaren steeg het aantal vrouwelijke techniekstudenten met zo'n 5 procent, nu is dat dus opeens 20 procent. Over de hele linie - inclusief de mannelijke inschrijvingen - stijgt het aantal techniekstudenten met circa 8 procent.

Onder bètatechniek verstaat het platform opleidingen voor de richtingen natuur & techniek of opleidingen waarbij de helft of meer van het curriculum bestaat uit exacte vakken, zoals wiskunde of informatica.

Bij het hbo staan biologie en medisch laboratoriumonderzoek ruimschoots bovenaan, bij de technische universitaire opleidingen is de studie biomedische wetenschappen onder meisjes het populairst.

De stijging is volgens het platform een 'positief signaal', aangezien er in Nederland een tekort dreigt aan technische vakmensen. Om dit tekort terug te dringen sloten overheid, werkgevers, vakbonden en scholen vorig jaar het techniekpact.

Het VHTO, het expertisebureau voor vrouwen in de techniek, reageert opgetogen. Het bureau organiseert voorlichting om meer vrouwen de techniekstudies in te krijgen en de stereotypes te ontkrachten. "Meisjes hebben vaak niet zoals jongens rolmodellen die hen laten zien hoe leuk techniekonderwijs kan zijn. Ook denken ze door heersende vooroordelen eerder dat ze minder goed zijn in exacte vakken. Bij een zes voor wiskunde laten ze het erbij zitten, terwijl je daarmee prima verder kan in de techniek", zegt een woordvoerder.

Onduidelijk is nog of er bij het mbo ook meer meisjes voor techniek kiezen. Het VHTO denkt dat de stijging daar minder zal zijn, aangezien de stereotypes hier hardnekkiger zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden