Meer lintjes, vooral voor Drentse vrouw

3429 Nederlanders onderscheiden Een derde van gedecoreerden is vrouw

Na een kleine dip zit er weer een stijgende lijn in het aantal uitgereikte lintjes. Ter ere van Koninginnedag kregen gisteren in totaal 3429 mensen een koninklijke onderscheiding voor hun buitengewone maatschappelijke verdiensten. Dat zijn er zeventig meer dan vorig jaar, toen het laagste aantal lintjes in vijf jaar werd uitgereikt.

De 24-jarige honkballer Dwayne Kemp kreeg in Rotterdam als jongste een onderscheiding. Met het Nederlands honkbalteam behaalde hij vorig jaar de wereldtitel in Panama. Twee teamgenoten ontvingen ook een lintje. Bert Bovens is met zijn 94 jaar de oudste gedecoreerde. Hij houdt al meer dan veertig jaar de administratie op orde van de Koninklijke Scherpschuttersvereniging Rotterdam.

Net als de afgelopen jaren ging een derde van de lintjes naar vrouwen. In Drenthe werden naar verhouding de meeste vrouwen onderscheiden: 32 van de 75, ruim veertig procent.

Het is verrassend dat juist de Drentse vrouwen dit jaar goed scoren. Vorig voorjaar wilde de Kanselarij der Nederlandse Orden, die jaarlijks de lintjesaanvragen beoordeelt, nog een conferentie houden om meer vrouwen in de noordelijke provincies te laten voordragen. Het aantal lintjes voor mannen en vrouwen kon daar wel wat meer in balans, meende ze. Maar de conferentie - 'Lintje zoekt vrouw in het Noorden' - ging niet door wegens te weinig aanmeldingen.

Waarom dan plotseling toch zo relatief veel Drentse vrouwen die dit jaar een lintje krijgen? "Het was ons ook opgevallen, maar we hebben er geen verklaring voor", zegt de woordvoerder van de Drentse commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar. "We zijn afhankelijk van de aanvragen uit de maatschappij. Misschien dat op het platteland meer vrouwen vrijwilligerswerk doen?"

Ook Marieke de Groot van de Kanselarij kan de spurt van de Drentse vrouwen niet verklaren. Wel denkt ze te weten waarom vrouwen in het algemeen nog altijd minder lintjes krijgen. Veel mensen weten niet dat ze voor bijvoorbeeld mantelzorgers ook een lintje kunnen aanvragen, merkt ze. Ze denken er simpelweg niet aan.

"Mensen vinden het niet meer dan normaal om voor een ander te zorgen. Maar wij vinden mantelzorgers juist een heel mooie groep die we graag op een bijzondere manier in het zonnetje zetten. Ze cijferen zich vaak helemaal weg."

Via allerlei wegen proberen ze in Drenthe die boodschap van de Kanselarij uit te dragen, maar dat verklaart de piek van dit jaar waarschijnlijk niet, denkt de provinciewoordvoerder. "Het is een prettige verrassing, maar puur toeval."

Bekende Nederlanders geridderd
Op de lijst met bijna 3500 decorandi prijkt ook een aantal bekende namen. Angela Groothuizen, voormalige Dolly Dot en bekend als jurylid van talentenjachten als 'X-Factor' en 'The Voice of Holland', ontving gisteren een lintje voor haar inzet voor onder meer het Aids Fonds en KWF Kankerbestrijding. Actrice Carry Tefsen, die bekendheid verwierf als Mien Dobbelsteen in 'Zeg 'ns Aaa', werd onderscheiden vanwege haar grote betekenis voor de Nederlandse toneel-, musical- en televisiewereld. "U bent een van de weinige acteurs met fans in alle generaties", sprak de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan haar toe bij de uitreiking. Pianist en componist Cor Bakker, de vaste begeleider tijdens de shows van Paul de Leeuw, werd geridderd vanwege zijn voorbeeldfunctie voor jonge musici. Andere lintjes gingen naar acteur Frank Groothof (bekend als Frank uit 'Sesamstraat') en journalist Frits Barend, die werd geroemd om zijn inzet bij verschillende sportinitiatieven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden