Meer lintjes voor vrijwilligers

Frank Sanders. Officier in de Orde van Oranje-Nassau. (ANP)

Ook dit jaar hebben weer meer vrijwilligers ter gelegenheid van Koninginnedag een koninklijke onderscheiding gekregen: 3.489 mensen, dat zijn er 56 meer dan vorig jaar.

Vrijwilligers vormen het leeuwendeel van de gedecoreerden. Voor bijzondere verdiensten in de beroepsuitoefening zijn 240 mensen onderscheiden, zestien minder dan vorig jaar. Vanuit de economische sector zijn 149 mensen onderscheiden.

Het decoratiestelsel is vijftien jaar geleden gedemocratiseerd. Sindsdien is het aantal onderscheiden vrijwilligers fors gestegen. Een lintje voor 25 of 40 jaar trouwe dienst is er niet meer bij. Iemand die voor professionele kwaliteiten wordt onderscheiden, moet een bijzondere prestatie hebben geleverd om voor een onderscheiding in aanmerking te komen.

Dat geldt dit jaar voor onder anderen strafpleiter/hoogleraar Geert Jan Knoops, musicus Erik van der Wurff, schrijfster Marion Bloem, kleinkunstenaar Frank Sanders, zangeres Denise Jannah, jazzmusicus Ad van Beerendonk en de presentatoren Karel van de Graaf en Jan van Veen. Sommigen hebben zich zowel beroepsmatig als sociaal onderscheiden. Zo heeft Frank Sanders zich samen met zijn partner Jos Brink ingezet voor de homo-emancipatie, Karel van de Graaf voor het bestrijden van vliegangst en voor een inloophuis voor mensen met kanker en Denise Jannah voor goede doelen overzee. De hoogleraren J. Klijn en M. Kon zijn onderscheiden vanwege hun verdiensten op het gebied van respectievelijk borstkanker en plastische chirurgie.

Bijzondere vrijwilligers zijn onder anderen C. Albrechts-Schouten, mede-oprichter van de Epilepsievereniging en het echtpaar Van Bebber uit Den Bosch, dat zich heeft ingezet voor het verbeteren van de positie van pleegouders.

Bij het kapittel zijn 3.936 voorstellen binnengekomen, waarvan er 364 zijn afgewezen omdat ze niet aan de vereisten voldeden. Het aantal onderscheiden vrouwen is met 21 gedaald naar 1181. Het Kapittel voor de Civiele Orden schrijft dat toe aan tijdgebrek bij vrouwen om naast hun werk en gezin ook nog vrijwilligerswerk te doen. Ook mensen uit het midden- en kleinbedrijf zijn ondervertegenwoordigd. In de provincie Zuid-Holland zijn de meeste vrouwen gedecoreerd (242), gevolgd door Noord-Brabant (232) en Noord-Holland (165). In de Nederlandse Antillen en Aruba hebben 39 mensen een onderscheiding gekregen.

Karel van de Graaf. Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. (ANP)Beeld ANP
Marion bloem. Officier in de Orde van Oranje-Nassau. (ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden