Meer lege batterijen ingezameld

(Novum) - Vorig jaar zijn opnieuw meer lege batterijen ingezameld. Nederlanders leverden 122 miljoen batterijen in, 83 procent van alle afgedankte batterijen. Dat staat in het zondag verschenen jaarverslag van de Stichting Batterijen (Stibat). Het totale gewicht van de opgehaalde batterijen bedraagt 2858 ton. Dat is 4,5 procent meer dan in 2005, toen 2735 ton werd ingezameld.

Uitvoeringsorganisatie Stibat zegt dat Nederlanders zich meer bewust zijn van nut en noodzaak van gescheiden inzameling, mede als gevolg van een publiekscampagne. De uitbreiding van het aantal inleverpunten heeft ook bijgedragen aan de toename. Stibat haalt batterijen op bij ruim zestienduizend inleverpunten. Momenteel doen 79 winkelketens met bijna elfduizend winkels mee, naast ruim 4600 basisscholen en meer dan vijfhonderd campings.

Volgens afspraken met het ministerie van Vrom moet uiterlijk eind dit jaar tachtig procent van alle afgedankte batterijen worden ingezameld. Die doelstelling is dus vorig jaar al gehaald.

In 2009 treedt een nieuwe Europese richtlijn in werking. Het inzamelpercentage moet dan worden berekend op basis van de gemiddelde hoeveelheid verkochte batterijen. Volgens die berekeningsmethode moet in 2012 minimaal een kwart en in 2016 minstens 45 procent zijn ingezameld. In Nederland lag dat percentage eind vorig jaar op 36.

Alle ingezamelde batterijen gaan naar het landelijke sorteercentrum van Stibat, waar ze worden gesorteerd. Gespecialiseerde bedrijven in West-Europa maken de batterijen klaar voor hergebruik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden