Meer kwaliteit of is zij slechts een excuustruus?

redactie: Teun Lagas, Jurre Plantinga en Ingrid Weel

"Een list van Satan." Zo kijkt een orthodox-gereformeerde vrouw uit Hendrik-Ido-Ambacht naar de min of meer gedwongen instemming van het SGP-bestuur om vrouwen op papier toe te laten tot de kieslijsten, vertelt zij in het Reformatorisch Dagblad. Deze mevrouw zou 'nooit op een vrouw kunnen stemmen'.

Van je seksegenoten moet je het maar hebben. Toch zijn er ook SGP-leden die vinden dat het nog wel een stapje sneller kan, die graag een interne discussie willen over de rol van de vrouw. Daar ziet het voorlopig niet naar uit, maar gelukkig is er één eigenschap die alle SGP'ers goed typeert, en dat is geduld.

Het gaat immers in het leven allemaal al veel te veel over het hier en nu. Dus er wordt gewacht tot de tijd er rijp voor is. Het komt vanzelf wel, net als die dag in 2005 toen plots toenmalig SGP-voorman Bas van der Vlies als gast in het tv-programma 'Nova' verscheen.

De parlementaire emancipatie is sowieso een proces van de lange adem. In 1918 werd voor het eerst een vrouwelijk Kamerlid gekozen: Suze Groeneweg (SDAP), maar vijftig jaar later lag het aantal vrouwen in de Tweede Kamer nog steeds maar op twaalf. De mijlpaal van vijftig vrouwen - een derde van het totaal - werd in 1997 bereikt.

De Freule

De christelijke partij CHU was er wel snel bij, al in 1922 had de CHU de eerste vrouw in de Kamer: Frida Katz. Ze liet ook van zich horen. In 1930 stemde zij als enige van haar fractie voor de mogelijkheid om vrouwen tot burgemeester of gemeentesecretaris te benoemen. Toen zij trouwde in 1937 overwoog ze sterk haar zetel op te geven, maar deed dat toch niet.

Haar opvolgster in 1945 bij de CHU, Bob Wttewaall van Stoetwegen, is nooit gehuwd. Wel had 'de Freule' een uitgesproken mening over het huwelijk. Zij vond als een van de weinigen in de partij dat de man niet automatisch als het hoofd van de echtverbintenis moest worden beschouwd. Het duurde echter tot 1970 voordat die passage uit het wetboek verdween.

Anno 2013 staat de mevrouw uit Hendrik-Ido-Ambacht die niet op vrouwen stemt zeker niet alleen. Als immers alle kiesgerechtigde dames in Nederland het hokje rood zouden maken op de veelal nummers 2 van de lijsten, zou Rita Verdonk niet de enige vrouw in de geschiedenis zijn die meer stemmen kreeg dan de (mannelijke) lijsttrekker.

Pimpen

Een van de redenen van de populariteit van Verdonk in 2006 was haar harde optreden naar vluchtelingen toe. Dat is helaas dan weer niet iets wat bepaald bekendstaat als een typische vrouwelijke eigenschap. En sinds Verdonk een stylist in dienst nam, is het eigenlijk bergafwaarts gegaan.

Rutte krijgt inmiddels weer ouderwets veel steun van VVD'ers. Zo'n 80 procent van de stemmen gaat gemiddeld naar de nummer 1, waardoor de (vrouwelijke) nummer 2 meestal met zo'n 5 procent genoegen moet nemen, dus ook Edith Schippers. Misschien ter geruststelling: dat geldt ook als een vrouw bovenaan staat, zoals Jolande Sap de vorige keer. Ook bijna 80 procent van de stemmen op GroenLinks gingen naar haar.

Zelfs bij de PvdA, die veel belang hecht aan een gelijke verdeling en er daarom zelfs voor zorgt dat er evenveel vrouwen als mannen op de kieslijst staan, zie je dat de kopman ruim driekwart van de stemmen binnenhaalt. Ook de populaire Jetta Klijnsma kan daar niets aan veranderen.

Hoe kan dat nu toch? De vrouwenlobby zit zeker niet stil. Voor de verkiezingen van 12 november 2012 droeg Women Inc 12 redenen aan om op een vrouw te stemmen. Al waren ze niet allemaal even sterk. Zoals deze: 'Omdat vrouwen gemiddeld minder verdienen dan mannen; meer kwaliteit voor hetzelfde of minder geld'. Wil nu net iedereen in de Kamer dezelfde vergoeding krijgen, ongeacht geslacht of leeftijd (of je moet SP-Kamerlid zijn).

Nee, er zijn veel betere redenen om vrouwen in de fractie te hebben. En daar kan Kees van der Staaij over pakweg tien jaar ook over meepraten.

Opvallend in Kamer, maar geen minister

1. Femke Halsema (GL)

2. Haya van Someren (VVD)

3. Andrée van Es (PSP/GL)

4. Agnes Kant (SP)

5. Marianne Thieme (PvdD)

Nieuw in de Kamer (v):

1. Sultan Günal (PvdA)

2. Reinette Klever (PVV)

3. Carla Dik-Faber (CU)

4. Anoushka Schut (VVD)

5. Loes Ypma (PvdA)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden