Meer Kosovaren zoeken heil in Nederland

Soldaten bouwen een hek op de grens tussen Hongarije en Servië. Veel vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Kosovo gaan deze grens over. Beeld afp
Soldaten bouwen een hek op de grens tussen Hongarije en Servië. Veel vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Kosovo gaan deze grens over.Beeld afp

Het aantal asielverzoeken dat Nederland kreeg tijdens de eerste zes maanden van dit jaar, ligt lager dan vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mensen uit Kosovo zijn de enige stijgers in de lijst ten opzichte van vorig jaar.

In de eerste helft van 2015 kwamen er 9765 asielverzoeken binnen, tegenover 12.300 in dezelfde periode vorig jaar, een daling met zo'n 2500. In 2014 werden uiteindelijk in totaal zo'n 24.000 asielverzoeken ingediend, een aantal dat sinds 2002 niet meer zo hoog was geweest. De oorzaak was vorig jaar de grote instroom van vluchtelingen uit Syrië en Eritrea.

In de lijst van nationaliteiten die op de vlucht zijn, valt Kosovo op. Het is het land waaruit bijna vijf keer meer asielverzoeken komen als voorgaande jaren. Maar absoluut gezien is het cijfer met 275 nog altijd veel lager dan het aantal asielverzoeken uit Eritrea. De Eritreërs vormen de grootste groep vluchtelingen van het eerste half jaar, met 2825 verzoeken.

Volgens Hylke Zijlstra, assistent-hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Maastricht, zijn de 275 aanvragen 'niets' vergeleken met het totaal aantal Kosovaren dat op de vlucht is. In 2014 waren dat er zo'n 38.000, volgens cijfers van Eurostat.

De voormalige Servische provincie Kosovo is een van de armste landen van Europa en de werkloosheid is hoog. De grens tussen Kosovo en Servië is makkelijk over te steken omdat Belgrado de grens alleen administratief controleert. Vanuit Servië kunnen de Kosovaren de grens met de EU bereiken.

Zijlstra zegt dat het vooral economische redenen zijn waarom de Kosovaren asiel zoeken in de EU. "Het land is erg arm, maar wel veilig," zegt hij. "Het rijke westen trekt, er is een jonge bevolking die weinig toekomstperspectief heeft. Al 800.000 van de in totaal twee miljoen Kosovaren wonen in West-Europa." Het netwerk dat er is, maakt het volgens hem aantrekkelijker om ook de stap te wagen.

In 2008 verklaarde Kosovo zich onafhankelijk van Servië. Mensen waren opgelucht na de oorlog van eind jaren negentig tegen het Joegoslavische leger, en wilden er iets van maken. Zeven jaar later is er weinig perspectief. Het land wordt niet als onafhankelijk erkend door Servië.

"Ook Spanje, Roemenie, Griekenland, Cyprus en Slovakije erkennen het land niet," zegt Zijlstra. "En wereldwijd zijn er nog honderd landen die Kosovo ook als afhankelijk van Servië zien." Zijlstra denkt dat er een groot aantal illegalen zijn in de EU. Vorig jaar mocht 5,5 procent van de asielzoekers in de EU blijven. Zijlstra: "Kosovaarse asielaanvragen zijn kansloos".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden