Meer kinderen naar de opvang, extra geld blijft nodig

crèche - Door de hogere toeslag gaan meer kinderen naar de opvang. Lage inkomens blijven ondervertegenwoordigd.

AMBER DUJARDIN en REDACTIE BINNENLAND

Steeds meer kinderen gaan naar de opvang. In 2016 gingen er gemiddeld 682.000 kinderen naar gastouders, buitenschoolse opvang of dagopvang, blijkt uit cijfers van de Belastingdienst en het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid (SZW) die gisteren bekend zijn gemaakt. In 2015 waren dat er nog 639.000, het jaar daarvoor 620.000.

Dat ouders meer gebruik maken van opvang komt vooral door de aantrekkende economie en de verhoogde kinderopvangtoeslag. Die ging vorig jaar omhoog met enkele tientjes tot zo'n 950 euro per jaar, afhankelijk van het inkomen, het aantal dagen opvang en het uurtarief van de opvang. Vooral de hogere en de middeninkomens zijn erop vooruitgegaan, omdat de lagere inkomens al bijna 100 procent vergoed kregen voor de crèche of buitenschoolse opvang.

Toch ligt het aantal kinderen in de opvang nog altijd veel lager dan in 2010, zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van ouderorganisatie Boink die zich inzet voor goede en betaalbare kinderopvang. "Toen zaten we ruim boven de 800.000. Deze cijfers zijn goed nieuws, maar laten ook zien dat het gejojo met de prijzen van de kinderopvang een hele negatieve terugslag heeft. Die klappen van de bezuiniging zullen we nog lang blijven voelen."

Vooral kinderen van ouders met lage inkomens zijn 'volstrekt ondervertegenwoordigd' in de kinderopvang, zegt Jellesma. Terwijl juist zij baat hebben bij voorschoolse opvang om bijvoorbeeld een taalachterstand weg te werken. "Maar voor mensen die heel weinig verdienen, is 50 euro per maand al te veel."

De Sociaal Economische Raad (Ser) adviseerde het kabinet vorig jaar om extra geld uit te trekken voor kinderen met achterstanden. Alle kinderen van twee tot vier jaar moeten minimaal zestien uur per week naar de opvang kunnen. Het kabinet moest daar jaarlijks 200 miljoen euro voor reserveren.

Jellesma onderschrijft dit advies. "Vier dagdelen van vier uur zijn het minimum om een goed programma uit te voeren om taal- en andere achterstanden weg te werken."

Dat bedrag vond Lodewijk Asscher, demissionair minister van sociale zaken, te veel. Hij trok vorig 60 miljoen euro extra uit voor kinderopvang. In juli ontvingen gemeenten de eerste 10 miljoen euro, de komende vijf jaar komt daar steeds 10 miljoen euro bij.

Daarmee kunnen gemeenten niet vier, maar twee dagdelen opvang bieden aan kinderen van ouders die niet werken, en dus geen recht hebben op kinderopvangtoeslag.

Jellesma hoopt dat een nieuw kabinet het Ser-advies alsnog overneemt. "In de landen om ons heen, zoals België en Duitsland, kunnen kinderen bijna fulltime naar de opvang. Daar kan Nederland een voorbeeld aan nemen. Als je erin slaagt om achterstanden op jonge leeftijd weg te werken, verdien je dat later vele malen terug."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden