Meer kinderen in auto naar school

(Novum) - Vier op de tien kinderen gaan lopend of met de fiets naar school. Tien jaar geleden was dit nog 55 procent. In de laagste vier klassen is het aantal kinderen dat zelfstandig naar school gaat gehalveerd. Dat meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN) woensdag op basis van onderzoek bij ruim 1300 basisscholen.

Volgens VVN worden veel kinderen met de auto naar school gebracht omdat hun ouders de route onveilig vinden. Deze keuze zou juist de onveiligheid voor andere kinderen vergroten. Vooral bij grote basisscholen speelt zich elke ochtend een drama af op het gebied van verkeersveiligheid, stelt VVN. Uit het onderzoek zou blijken dat bijna driekwart van de scholen de ouders verantwoordelijk acht voor deze verkeerschaos.

De organisatie vindt het 'zorgelijk' dat kinderen niet meer op jonge leeftijd leren hoe het verkeer werkt. Daarnaast zou uit het onderzoek blijken dat het aantal kinderen dat op weg naar school gevaarlijke wegen of kruispunten moet passeren in tien jaar is toegenomen van 48 naar 58 procent.

Donderdag houdt VVN de landelijke actie 'Op voeten en fietsen naar school'. Deze actie moet aandacht opleveren voor de toenemende onveiligheid rond basisscholen. De organisatie roept alle kinderen op donderdag te voet of met de fiets naar school te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden