Meer jongeren ongeschikt om te werken

CBS: Twee op de vijf niet-schoolgaande jongeren ver verwijderd van de arbeidsmarkt

Het aantal jongeren dat door ziekte of arbeidsongeschiktheid niet kan en wil werken neemt de laatste jaren toe. Twee op de vijf niet-schoolgaande jongeren tussen de 15 en 27 jaar zijn inmiddels ver verwijderd van de arbeidsmarkt. Dat is het hoogste aantal in tien jaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de 800.000 niet-schoolgaande jongeren in Nederland hadden er vorig jaar 183.000 geen baan. Van hen zijn er 75.000 niet beschikbaar en niet op zoek naar werk. Arbeidsongeschiktheid of ziekte zijn de belangrijkste redenen om niet naar werk te zoeken.

Opvallende cijfers, want de jeugdwerkloosheid in het algemeen daalde in 2014 van bijna 14 naar 11 procent. Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen van de Universiteit Tilburg vindt het geen positieve ontwikkeling dat de groep jongeren zonder grote arbeidskansen groeit. Volgens hem zijn de oorzaken divers. "Het gaat om een speciale groep, met veel problemen. Ik zie een parallel met het aantal burn-outs onder jongeren, dat eveneens toeneemt."

"Bovendien speelt de moeizame transitie van de jeugdzorg ook een rol", aldus Wilthagen. "Het werk moet worden gedaan door minder mensen en met minder geld. Dat kan gaan doorwerken voor deze groep, die het al zo zwaar heeft."

Als voorbeeld noemt Wilthagen een jonge vrouw, die zich onttrekt aan de arbeidsmarkt omdat ze zelf kinderen heeft. "Of ze voelt zich door de ontwikkelingen in de mantelzorg gedwongen thuis te blijven, omdat ze zelf de zorg voor haar naasten op zich moet nemen." Zo'n 46.000 vrouwen willen en kunnen niet werken, aldus het CBS.

Vooral jonge mannen haken af in de zoektocht naar werk. Was dat aantal twee jaar geleden nog iets meer dan 23.000, vorig jaar zaten ruim 29.000 mannen werkloos thuis. Volgens Wilthagen komt dat mede door het opleidingsniveau. "Bij mannen zie je dat de positie op de arbeidsmarkt meer samenhangt met een opleiding dan bij vrouwen."

Volgens Wilthagen is de kans groot dat er volgend jaar meer jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt bij komen. "2011 en 2012 waren de zwaarste jaren om aan een baan te komen. Dit jaar gaat het iets beter met de economie, en was een daling van de werkloosheid te verwachten. Die zien we voor deze groep echter niet."

Van de werkloze jongeren zoekt 40 procent wel actief naar werk, aldus het CBS. 71.000 jongeren zijn 'direct beschikbaar'. De overige 20 procent is niet vrij of even niet op zoek naar werk. De jeugdwerkloosheid is hoger dan het landelijk gemiddelde. Vorig jaar zat 7,2 procent van de beroepsbevolking zonder baan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden