Meer jongeren naar bureau Halt

Vooral spijbelaars zorgen voor toename van het aantal doorverwijzingen

Voor het eerst in jaren is het aantal jongeren dat wordt doorverwezen naar bureau Halt toegenomen. Dat blijkt uit cijfers over 2012, die de organisatie vandaag bekend maakt. Opsporingsambtenaren stuurden vorig jaar 17.606 jongeren tussen de 12 en 18 jaar door naar Halt, 1080 meer dan in 2011. Daarbij ging het meestal om overtredingen als diefstal, schoolverzuim of baldadig gedrag.

Jongeren die bij Halt terechtkomen, krijgen geen strafblad, maar een taakstraf en een leeropdracht om zich meer bewust te worden van hun eigen gedrag.

Het hogere aantal verwijzingen doorbreekt de trend van de afgelopen jaren, want tussen 2008 tot 2011 was er juist sprake van een dalende lijn. Waar in 2007 nog 23.341 jongeren zich bij Halt moesten melden, waren dit er in 2011 nog maar 16.526. Maar de cijfers van vorig jaar tonen een stijging van 6,5 procent.

Die is volgens Halt voor een groot deel te wijten aan het aantal doorverwijzingen wegens schoolverzuim. Leerplichtambtenaren stuurden vorig jaar 2.922 spijbelende jongeren naar Halt: 15 procent meer dan in 2011. Schoolverzuim wordt als belangrijke graadmeter voor toekomstig crimineel gedrag gezien, zodat scholen en gemeenten er steeds dichter op gaan zitten.

Een andere oorzaak van de toename is volgens Halt de betere samenwerking met politie en het Openbaar Ministerie. De meeste jongeren komen via de politie bij Halt terecht. De organisatie heeft de contacten met de politie aangehaald, via de social media en door aanwezig te zijn op politiebureaus. Instanties die met jeugdcriminaliteit te maken hebben, zoals scholen en gemeenten, weten Halt nu beter te vinden waardoor er meer wordt doorverwezen.

Het toegenomen aantal verwijzingen zegt niet direct iets over een algemene stijging van jeugdcriminaliteit, zegt Arina Kruithof, directeur van Halt. "Wel zien we dat de lijn gelijk loopt; waar het aantal jeugddelicten de afgelopen jaren daalde, wordt dat nu, net als de verwijzingen naar Halt, stabieler."

Halt begon in 1981 in Rotterdam om kleine vergrijpen door jongeren snel af te doen met een leerstraf. Sinds dit jaar is Halt één landelijke organisatie, met regionale vestigingen, die straf uitvoert onder verantwoordelijkheid van het openbaar ministerie en preventieve maatregelen onder de verantwoordelijkheid van gemeenten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden