Meer jihadisten afgereisd naar Syrië en Irak

Den Haag

Meer jihadisten vertrokken

Het ministerie van veiligheid en justitie gaf gisteren nieuwe cijfers over het aantal Nederlandse jihadisten dat naar Irak en Syrië is vertrokken om te vechten. Dat zijn er 180. Eerder werd uitgegaan van 160. Het aantal teruggekeerde vechters is ook iets naar boven bijgesteld: van ruim dertig naar 35. Er zijn 21 Nederlandse djihadisten omgekomen in Syrië of Irak. Alle teruggekeerde djihadisten worden volgens minister Opstelten in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten of de politie. Tegen dertig van hen loopt een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie.

Den Haag

Extra veiligheidsmaatregelen

In Nederland zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen, 'zichtbaar en onzichtbaar'. Premier Rutte (foto) zei dit gisteren na afloop van de ministerraad waarin het kabinet sprak over onder meer de aanslag deze week in Parijs en de veiligheid in Nederland. Het beste antwoord aan terroristen is 'dat we doorgaan met het leven zoals wij gewoon zijn in onze open en pluriforme samenleving', zegt Rutte. Tegelijkertijd moet de burger alert zijn en melden als er iets opmerkelijks is te zien. Gisteravond werd bekend dat premier Rutte morgen zal meelopen in de mars ter herdenking van de aanslag in Parijs. Ook minister Opstelten zal deelnemen aan de optocht door de Franse hoofdstad.

Leusden

Meer aandacht voor veiligheid

"De tijd dat er in Europa wat minder over de economie en wat meer over de veiligheid moet worden gesproken is gekomen." Dat zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de Algemeen Christelijke Politiebond tevens president van de Europese Politie Unie. De Nationale Politie heeft besloten dat er meer blauw op straat moet zijn. Zichtbaar en onzichtbaar. Volgens de voorman van de vakbeweging is er binnen de politieorganisaties is volop beroering. Over het verlies van twee Franse collega's bij de aanslag op Charlie Hebdo, en over het vraagstuk hoe de politie de veiligheid kan bewaken. Van de Kamp: "Over geld wordt niet gesproken, geld is een sluitpost."

Amsterdam

Hoofdredacties

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft gistermiddag met meer dan twintig mediavertegenwoordigers gesproken over de gebeurtenissen in Parijs. Hij wilde weten hoe zij de aanslag op Charlie Hebdo hebben beleefd en waar ze behoefte aan hebben. "Het is logisch te veronderstellen dat iets wat zo dichtbij gebeurt, effect heeft op het werk hier in Nederland", zei hij bij AT5. Een concrete dreiging voor Amsterdamse mediabedrijven is er echter niet, benadrukte de burgemeester. Over mogelijke extra veiligheidsmaatregelen deed hij geen uitspraak. "Dat is in principe hun eigen verantwoordelijkheid."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden